Brist på homokärlek i ungdomsböcker

Uppdaterad
Publicerad

Det var bristen på icke-heterosexuella skildringar som fick Sara Lövestam att skriva ”Som eld”. Den ungdomsroman om homosexuell kärlek som hon själv saknade under sin uppväxt.

Sara Lövestam har tidigare gett ut vuxenböcker. Nu, under Stockholm Pride, ska hon delta i ett samtal om HBTQ-personers plats i ungdomslitteratturen.

Som ung, innan hon kommit ut, var bristen på förebilder plågsamt påtaglig.

Stockholm Pride 2015

– När jag var ung i början på 90-talet var det i princip bara Jonas Gardell man kände till. Jag såg ingen omkring mig, ingen på tv, ingen någonstans, som levde ett liv som jag skulle kunna leva om jag berättade och erkände för mig själv, säger Lövestam.

Om kärlek och klass

När Sara Lövestam satt på en brygga i skärgården, kom berättelsen om tonåringarna Anna och Lollo plötsligt till henne.

Romanen heter ”Som eld” och utspelar sig på en ö där rika bor granne med fattiga.

Det är ingen komma-ut roman, utan en berättelse om kärlek och klass, förklarar Lövestam.

Boken hon ville ha som ung

Som ung lånade Sara Lövestam alltid femton böcker åt gången. Av allt hon läste minns hon bara en sklidring av en homosexuell relation. Hennes roman fyller onekligen ett tomrum.

– Den här boken hade jag velat läsa när jag var ung. Jag läste många kärleksskildringar, för att få tag i pirret. Men för mig så var det ju inte heterorelationer som gav pirr. Ungdomsböcker har ett särskilt skimmer som jag håller väldigt högt, säger Sara Lövestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet