Hongkongs ledare Carrie Lam blev en ”knähund åt Xi Jinping”, enligt RSF:s Erik Halkjaer. Foto: Jerome Favre

Reportrar utan gränser: Hongkongs Lam ny fiende för pressfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor tar för första gången plats på listan över pressfrihetens värsta fiender. En av dem är Hongkongs ledare Carrie Lam.

– När hon tillsattes blev hon som en knähund till Xi Jinping, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) i Sverige.

De båda kvinnor som nu går in på listan verkar i en del av världen där det blir allt vanligare att statsmakten begränsar journalister, enligt Halkjaer.

– Carrie Lam hamnade i hetluften i samband med de stora protesterna 2019 och förra årets nya säkerhetslag i Hongkong. Den stora oberoende tidningen där har fått stänga ner på grund av den här politiken.

Även Orbán

Även den andra kvinnan på RSF:s lista – Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina, kom fram i samma veva, noterar Halkjaer.

– Hon har infört en digital säkerhetslag, som har fokus på sociala medieplattformar och bloggare. Lagen, som infördes 2018, har lett till att 70 journalister och bloggare har gripits och dömts.

Det finns också fler länder i Sydostasien som låter sig inspireras av hur Kina hanterar journalister och bloggare, såsom Thailand, Vietnam och Kambodja, enligt Halkjaer.

– Vi har även lagt till några auktoritära ledare från mer eller mindre demokratiska länder, säger han, och nämner Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Brasiliens president Jair Bolsonaro och Nicaraguas Daniel Ortega.

Nya och gamla namn

Varför publicerar ni listan just i år efter fem års uppehåll?

– Det är en konsekvens av pandemin och att det har tillkommit nya fiender på listan.

Närmare hälften av de totalt 37 personerna på listan är nya, däribland Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

– Men det finns också sju personer som är kvar på listan sedan 20 år tillbaka och som vi låter hållas – såsom Eritreas president Isaias Afwerki, Ali Khamenei i Iran och Syriens president Bashar al-Assad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Redaktionen visar upp sista numret av Apple Daily. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer