Göteborg är en framstående kulturstad, menar Horace Engdahl. Foto: Henrik Montgomery / TT

Horace Engdahls hyllning till Göteborg: Är mer än Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten – och numera Göteborgsbon – Horace Engdahl välkomnar beskedet att staden nu finns på Unescos lista City of Literature. 

– Litteraturstaden Göteborg är mycket mer än bara det man först kommer att tänka på, Bokmässan med dess hektiska dagar och nätter. Det bedrivs året om ett hängivet litterärt bildningsarbete i staden, kanske mer framgångrikt än på något annat håll i Sverige, säger Horace Engdahl som numera är bosatt i Göteborg.

Igår tillkännagavs det att Göteborg, som i våras skickade in en anmälan till Unesco, kommer att kunna titulera sig världslitterturstad. Titeln, som är permanent, innebär att staden tillsammans med omkring 250 andra städer kommer att ingå i ett globalt nätverk som tillsammans arbetar för att stärka litteraturen.

Lyfter upp Litteraturbanken

Enligt litteraturvetaren och akademiledamoten Horace Engdahl har staden gett upphov till ett av landets viktigaste litteraturprojekt.

– Låt mig nämna det faktum att den främsta digitala resursen för studiet av vårt lands litterära arv har byggts upp i Göteborg, nämligen Litteraturbanken.

Litteraturbanken är ett samarbete mellan Svenska Akademin, Kungliga biblioteket och Språkbanken vid Göteborgs universitet och arbetar med att tillgängliggöra svensk skönlitteratur och andra texter.

– Göteborg är en framstående musikstad, konststad, filmstad, teaterstad, operastad. Liksom i de världsstäder som är viktiga för litteraturens utveckling, räddar det själarna från provinsialism och kommersialism och höjer siktet, säger han.

Har du någon favorit när det kommer till Göteborgsskildringar i litteraturen? 

– Det inledande partiet av Jacob Wallenbergs ”Min son på galejan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.