Anna Fock skildrar människorna som lever under lagstiftat förtryck. Foto: SVT

”Det finns hot om våld”

Uppdaterad
Publicerad

Hbtq-personer lever farligt i Ryssland. Men de har trots hårdare lagar också blivit synligare. Bortom demonstrationerna pågår ett liv som skildras i Anna Focks debutroman ”Absolut Noll”.

– Efter 1993 kom det en helt ny öppenhet som nu begränsas igen. Det har varit en blomstrande tid med gayklubbar, inte bara i Sankt Petersburg. Men den staden har också haft som tradition att vara lite extra öppen, säger Anna Fock.

”Homosexuell propaganda”

Situationen för hbtq-personer i Ryssland har försämrats stadigt senaste åren. I februari 2012 infördes en ny lag som förbjuder ”homosexuell propaganda”. Det innebär att det är förbjudet att sprida information om bland annat homo- och bisexualitet till minderåriga.

HBT-rättigheter under attack

Enligt lagen kan organisationer som befinns skyldiga behöva betala 250 000 kronor. Individer kan tvingas böta upp till 1000 kronor. Anna Fock vill med sin roman berätta om människorna som lever under det lagstiftade förtrycket.

– Jag har velat skildra hur det kan se ut för icke-aktivister, de helt vanliga drabbade av de nya censurlagarna i Ryssland. Deras sätt att ändå fortsätta leva sina liv, säger hon.

”Finns hot om våld”

”Absolut Noll” handlar om Nikita som alltid varit trygg i sin sexualitet men ändå blir utnyttjad och tvingas bli medveten om de hinder som hans identitet för med sig i hemlandet.

– Det finns hot om våld närvarande, som tycker att det blev jobbigt när man fick säga det man ville. Som ser hbtq-personers ökade synlighet som ett tecken på att landet håller på att bli dekadent, säger Anna Fock.

Ryssland har förutom censurlagen även förbjudit hundratals hbtq-arrangemang de senaste åren. Andra har mött starkt motstånd, till exempel från den rysk-ortodoxa kyrkan och andra religiösa grupper.

Sverige protesterar

Inför årets Stockholm Pride har närmare 15 000 personer gått med i Facebook-gruppen ”Svenska ambassaden i Ryssland hissar regnbågsflaggan”. Gruppen kräver att ambassaden ska hissa regnbågsflaggan för att markera Sveriges solidaritet med den ryska hbtq-rörelsen.

Reporter i inslaget: Abdul Hibombo

Fotograf: Don Titelman

Klippning: Joakim Hallgrim Rückert

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet