Många delar med sig av bilder Mikael Nyqvist på sociala medier. En av dem är musikern Andreas Johnson. Foto: Skärmdump Instagram

Läsarna minns Nyqvist: ”han kändes alltid så äkta, okonstlad och självklar”

Uppdaterad
Publicerad

Michael Nyqvists bortgång kom som en chock och stor sorg för många, inte minst för alla som följt hans filmkarriär och trott att den skulle fortsätta länge till. Under dagen har SVT:s läsare delat med sig av minnen och tankar i vår chatt. De minns en skådespelare med förmågan att få varje roll att kännas genuin.

Under dagen har tusentals läsare reagerat på att den internationellt framgångsrika, och i Sverige folkkära Michael Nyqvist gått bort. Beskedet kom som en chock för många eftersom skådespelaren hållit sin cancer hemlig sedan han fick diagnosen för drygt ett år sedan. På SVT:s chatt kunde sörjande under dagen skriva ned och dela med sig av minnen, avsked och tankar.

LÄS MER: ”Han höll sjukdomen hemlig – rädslan för att dö fanns inte”

Michael Nyqvist 1960-2017

En sorgens dag

Många läsare uttryckte stark sorg. Bland kommentarerna fanns både de som fått ett band till Michael Nyqvist genom de filmer de sett honom i, och de som varit bekanta med honom privat. Till exempel uttryckte Michael Nyqvists gamle dramalärare Leo Cullborg från Teaterhögskolan i Malmö sin sorg:

Käraste Micke,

Vi stretade tillsammans på Teaterhögskolan i Malmö, du som student och jag som lärare.

Du slet med sceniska mål och medel och alla jäkla vändpunkter. Denna din sista vändpunkt hade vi alla velat vara utan. Kommer att sakna dig mycket!

LÄS MER: Krönika: ”Lika innerlig utanför mataffären som på scenen och på filmduken”

Återser kär film

Filmerna som många läsare skriver sig minnas Nyqvist starkast från är ”Tillsammans” (2000) ”Grabben i graven bredvid” (2002) och ”Så som i himmelen”(2004). En som tänker hedra honom genom att se om dramafilmen, som är en av de mest sedda svenska filmerna genom tiderna, är signaturen Josefine:

Har hela året tänkt att se om filmen ”Så som i himmelen”. Brukar inte få sådana infall. Att se om filmer brukar jag inte göra. Nu vet jag inte om jag orkar. Kommer gråta för mycket. Men jag måste. För att hedra hans minne. Må din stjärna lysa så som den gjorde på jorden.

Minns även det glädjerus som jag kände efter att ha sett ”grabben i graven bredvid” När Ledins toner kommer och eftertexterna börjar rulla. Kände igen mig i varje scen. Skrattade inombords, samtidigt som jag ville hämta skämskudden för de pinsamma meningar och blickar den stackars, tafatta bonden gav.

Naturlig och okonstlad

Av läsarnas kommentarer blev det snart uppenbart att vad som gjort Nyqvist till en så älskad skådespelare var hans förmåga att få rollerna att kännas så naturliga.

Som signaturen Sara uttrycker det:

Blev berörd av nyheten mer än vad jag skulle ha trott, kände honom ju inte. Men jag tror anledningen till att hans död liksom känns i hjärtat på det sättet fastän en inte kände honom var hans förmåga att vara så 100% sig själv i alla roller, vet inte hur jag ska förklara men liksom han kändes alltid så äkta, okonstlad och självklar.

Man glömmer bort skådespelandet, och ser bara personen i berättelsen, som att den var helt verklig. Sån känsla, skicklighet, närvaro och närhet. Han kommer vara saknad. Vila i frid.

Eller som signaturen Jan uttryckte det:

Han var absolut en av de bästa. En film med Michael i rollistan hade en sorts kvalitetsgaranti.

Michael Nyqvist gick bort ett år efter att ha diagnostiserats med lungcancer. Familjen gav besked i ett uttalande till TT på tisdagskvällen:

”Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet”, skriver familjen i ett uttalande som TT tagit del av.

– Det är en otroligt smart, trevlig, begåvad, rolig människa som har dött. Helt chockartat, säger SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin.

LÄS MER: Kollegorna sörjer sin vän

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Nyqvist 1960-2017

Mer i ämnet