Förhandlingarna hålls i hovrätten. Foto: TT

Hovrättsdom mot Kulturprofilen: ”Högst sannolikt att han döms”

Uppdaterad
Publicerad
Kulturprofilen dömdes till fängelse i tingsrätten, och i november har fallet varit uppe i hovrätten. Nu faller domen i våldtäktsmålet som bland annat skakat Svenska Akademien.
– Det är högst sannolikt att han döms, säger advokat Ingela Hessius i Morgonstudion.

Två års fängelse för våldtäkt. Det blev straffet för den så kallade Kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien, i Stockholms tingsrätt tidigare i höst. Domen överklagades dock av både åklagare Christina Voigt och den dömde mannen, och den 14 november avslutades förhandlingarna i Svea hovrätt.

Kvar i häkte

Under den sista dagen vittnade akademiledamoten Katarina Frostenson, hustru till Kulturprofilen, till hans fördel men hovrätten beslutade ändå att han skulle bli kvar i häkte i väntan på domen, som alltså faller på eftermiddagen.

Advokat Ingela Hessius gästade Morgonstudion i SVT för att kommentera fallet.

– Om det är så att hovrätten ska frikänna honom så skulle han vara på fri fot redan. Så det tyder på att han kommer bli dömd, säger Ingela Hessius.

Den fällande våldtäktsdomen bygger i första hand på den utsatta kvinnans egen berättelse, som enligt tingsrätten är trovärdig. Hennes uppgifter har också backats upp av ett antal vittnen för vilka hon berättat om de övergrepp hon utsattes för.

Riskerar förlängt straff

I hovrätten kan Kulturprofilen frias helt, men om åklagaren och kvinnan får gehör för sina yrkanden kan han dömas för två våldtäkter i stället för en och riskerar då att få sitt fängelsestraff förlängt.

– I så fall blir det straffskärpning, det handlar om två och ett halvt till tre år, skulle jag tro, säger Ingela Hessius i Morgonstudion.

Så det är inte en dubblering av straffet?

– Nej, man får det man brukar kalla för mängdrabatt, säger Ingela Hessius.

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur Kulturprofilen utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade in institutionen i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag. Mannen nekar till brott.

Hör advokat Ingela Hessius kommentera i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Kulturprofilen

Mer i ämnet