Det europeiska upphovsrättsdirektivet kan komma att tvinga sociala medieplattformer att införa filter för att radera exempelvis memes och videor som kan innebära ett upphovsrättsintrång. Foto: TT

Idag röstar EU om kritiserad upphovsrättslag

Publicerad

Under onsdagsförmiddagen är det omröstning i EU-parlamentets juridiska utskott om en omstridd ny upphovsrättslag. Artikel 13 skulle bland annat kunna innebära att privatpersoner inte längre kan ladda upp bilder eller material på sociala medier som någon annan har upphovsrätt på.

Artikel 13 i det omfattande lagförslaget om upphovsrätt inom EU kan innebära att sajter som Youtube, Facebook, Twitter och Reddit kan komma att tvingas placera ett filter på vad deras användare kan ladda upp. Det kan resultera i att bilder, videor och memes som delas i sociala medier raderas.

Förslaget har skapat stor debatt på nätet, där många engagerat sig i frågan. Debattörer i frågor om internet och yttrandefrihet har beskrivit lagförslaget i dramatiska ordalag som ” en ödesfråga” och ”döden för memes”.  

– Det blockerar min inbox, jag har fått tre tusen mejl och min kollega Bodil Valero har fått femton tusen mejl, det är mer än vad jag har varit med om under hela min tid i EU-parlamentet, säger den svenske EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), som är den ende svenske representanten i det juridiska utskottet, till Kulturnytt.

Licensavgifter för länkning skapar oro

Syftet med förslaget är att skapa ett bättre skydd för upphovsrättsinnehavare inom EU, för att minska risken för att exempelvis fotografer eller musiker får sitt material spritt eller omarbetat utan deras kännedom. Artikel 13 är en av de förändringar som föreslås, i ett omfattande förslag som tagits fram under fyra års tid.

En annan omstridd fråga är huruvida sociala medie-tjänster som länkar till exempelvis nyhetssajter genom att visa bilder och text, så kallad förhandsgranskning, ska betala en licensersättning till medieföretagen. Förslaget beskrivs av kritiker som en ”länkskatt”, även om traditionella blålänkar inte berörs av förslaget.

Om det juridiska utskottet antar förslaget kommer EU-parlamentet att rösta om frågan i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.