Ilska mot turkiska influeraren: ”Vem tror han att han är?”

Publicerad

Den turkiska kock-influeraren ”Salt Bae” gav sig in på fotbollsplanen efter VM-finalen för att delta i Argentinas firande. Nu kritiseras han i sociala medier för att bland annat lyft pokalen och dragit i landslagsstjärnan Lionel Messis arm.

”Salt Bae”, som egentligen heter Nusret Gökçe, blev ett internetfenomen 2017 när han uppmärksammades för sitt sätt att krydda och tillaga kött. Namnet ”Salt Bae” härstammar från hans extravaganta sätt att tillsätta salt (se klippet).

Nu möts han dock av en syrligare ton i sociala medier efter att han tog sig in på fotbollsplanen efter Argentinas vinst mot Frankrike i VM-finalen i Qatar. På bilder ses han röra sig bland lagmedlemmarna för att ta selfies och lyfta pokalen. Det som väcker flest reaktioner är att ”Salt Bae” syns dra i Lionel Messi för att ta en bild samtidigt som fotbollsstjärnan märkbart inte vill delta.

Sågas i sociala medier

Beteendet uppskattas inte av användare på bland annat Twitter.

”Sån himla idiot den här 'Saltbae'-jäveln” skriver en användare medan en annan frågar sig ”Vem tror han att han är?”.

”Den här selfien är ett sorgligt exempel på ett sent stadie av kapitalistiskt lurendrejeri... det här är vad som händer när man låter en meme bli en riktig pojke”, skriven en annan användare på Instagram.

Genomgående menas Nusret Gökçe kapitalisera på någon annans framgång. Han har själv inte kommenterat kritiken.

Se klippen som upprör i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.