Se bilder från konsertexperimentet. Foto: TT

Inga tecken på smitta vid konsertexperiment i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

En stor testkonsert med 5 000 personer i publiken hölls i Barcelona den 27 mars, i ett försök att väcka livemusikscenen till liv. Resultatet visar att ingen smittades under konserten.

Konserten i Palau Sant Jordi-arenan var godkänd av regeringen och alla deltagare hade gjort ett snabbcovidtest på morgonen, för att få komma in på arenan krävdes ett negativt svar. Publikdeltagarna gjorde sedan PCR-test två veckor efter konserten.

Nu har resultatet kommit och det visar inga tecken på coronavirus hos de som stod i publiken, rapporterar AFP som hänvisar till en pressträff med Josep Maria Llibre, en specialist på smittsamma sjukdomar vid universitetssjukhuset Germans Trijas i Pujol.

– Det finns inga tecken på att det förekom smittspridning vid eventet, säger han.

Konserten med det spanska bandet Love of Lesbian var en uppföljning på en konsert med 500 i publiken i december. Även vid den spelningen lyckades snabbtester och munskydd förhindra smittspridning.

Men liknande ”testkonserter” är inget för Sverige i pandemin, har statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare sagt. Enligt honom är spridningen av viruset så oregelbunden att man inte kan dra några slutsatser av ett liknande experiment.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.