Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Succéserien Young Royals sätter punkt och den internationella fanskaran är förväntansfulla – och ledsna. Foto: Ulf Sandlund

Internationella fansen om det sista avsnittet: ”Jag kommer gråta”

Uppdaterad
Publicerad

En era lider mot sitt slut. I alla fall om man frågar flera fans av den svenska succéserien ”Young Royals”. På måndag kväll sänds seriens sista avsnitt och förväntningarna är höga hos den engagerade fanskaran.

Den fiktive prinsen av Sverige, Wilhelm, har varit bråkig och placeras därför på internatskolan Hillerska. Där träffar han Simon, som sjunger i skolans kör och kommer från en betydligt enklare bakgrund med sydamerikanska rötter. En förbjuden kärleksberättelse utspelar sig mellan dem á la Romeo och Romeo, för att kort summera vad denna omtalade serie handlar om.

Nu ska säcken knytas ihop i ett sista avsnitt som Netflix har väntat en vecka med att sända, efter att från början släppt finalsäsongens fem första avsnitt.

Global succé

Sedan Netflix släppte den första säsongen 2021 har ”Young Royals” fått enorm spridning internationellt. I bland annat Sydamerika har serien slagit stort hos flera hbtq-grupper, något skådespelarna Edvin Ryding och Omar Rudberg berättat om i intervjuer.

Skådespelarna har också spelat in sina egna engelska dubbningar så att tittare världen över ska kunna förstå deras röster.

”Tar upp det på trovärdigt sätt”

”Young Royals” är regisserad av bland andra Lisa Ambjörn och Rojda Sekersöz. Den har prisats på både Kristallen och QX-galan. Huvudrollsinnehavarna fick dessutom gästa Jimmy Fallons amerikanska pratshow i fjol.

Seriens spridning går att likna med den norska ungdomsserien Skams framgångar.

Succén beror på den starka skildringen av ung homosexuell kärlek, enligt flera internationella fans som Kulturnyheterna pratat med

– Den tar upp det på ett väldigt trovärdigt sätt, säger den norske tittaren Sigurd Sjaavik.

På Stockholms gator träffade Kulturnyheterna på flera internationella fans, hör vad de säger om serien och det sista avsnittet i videon.

Young Royals sista avsnitt sänds på Netflix den 18 mars klockan 18:00.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska succéserien avslutas efter tre säsonger. Huvudrollsinnehavaren Edvin Ryding berättar vad man kan vänta sig. Foto: Netflix och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.