Bah Kuhnke: Negativa verkningar av kommersialism

Uppdaterad
Publicerad

Efter återinförandet av fri entré på statliga museer kan nu även ett gammalt kulturpolitiskt mål tas i bruk igen.

Under den förra regeringen skrevs de kulturpolitiska målen, som skapades 1974, om. Bland annat skrotades formuleringen att kulturpolitiken skulle användas till att motverka kommersialismens negativa verkningar. Men Sveriges nytillträdda kulturminister öppnar nu för att det är en formulering som kan återkomma som ett politiskt mål.

– Det finns negativa verkningar av kommersialism. Det är därför det är så viktigt med ett fritt och oberoende kulturliv.

Bah Kuhnke kulturminister

– Jag vill gärna, och kommer också, återkomma till hur målen för den svenska kulturpolitiken är formulerade, säger Bah Kuhnke som också lyfter fram ett annat mål som togs bort av den förra regeringen, det som handlade om att kulturpolitiken skulle användas för att skydda yttrandefriheten.

De här skrivningarna kanske kommer tillbaka?

– Ja, vem vet?

Två veckor på posten

Kulturnyheterna träffar Alice Bah Kuhnke exakt två veckor efter det att hon blev huvudnumret i mediernas rapportering om Stefan Löfvens nya regering. Det har varit två veckor med intensivt arbete för Alice Bah Kuhnke.

– Framför allt har vi jobbat med budgeten och texterna i budgetpropositionen som vi presenterar inom kort. Så det har varit mycket diskussioner och förhandlingar.

Hur har du kunnat strida för dina frågor i budgeten?

– På väldigt många vis. Jag har varit aktivist och politiskt aktiv i hela mitt vuxna liv. Det handlar både om att vara kraftfull och tydlig, men också smart.

Så du har gjort avtryck?

– Ja, det vill jag säga, hävdar kulturministern, men på vilket sätt vill hon inte berätta än.

”Del av ett hållbart samhälle”

Beskrivningen av både Miljöpartiets kulturpolitik och henne själv som kulturminister som vita ark håller hon inte med om.

– Vi har ju drivit många kulturpolitiska frågor länge och just den kommentaren såg jag någonstans och det är lite lustigt för en av anledningarna till att jag blev miljöpartist för länge sedan var just för de kulturpolitiska frågorna. De frågor som ligger oss varmt om hjärtat som till exempel kultur och estetik i skolan, biblioteken eller kulturutövares förutsättningar är starka profilfrågor för Miljöpartiet.

Vad var det i deras kulturpolitik som fick dig att bli miljöpartist?

– Att man satte kulturen som en del av ett hållbart samhälle och hur allting hänger ihop.

Hur vill du beskriva Miljöpartiets kulturpolitik?

– Vår kulturpolitik är precis som hela vår politik en del av ett hållbart samhälle och det som särskiljer oss från flera andra partiers politik är att vi sätter den tydligt i ett sammanhang. Vi ser inte den som något extra eller någon liten guldkant på tillvaron utan den har ett egenvärde och är en motor i det som skapar människor och bygger upp samhällen.

Se intervjun med Alice Bah Kuhnke i klippet ovan. I inslaget kommenterar även Sanna Rayman från SvD och Anders Rydell, chefredaktör Konstnären, Bah Kuhnkes svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet