Foto: Facebook

Skådespelare brutalt mördad i Irak – ”såg homosexuell ut”

Uppdaterad
Publicerad

Han hade långt ljust hår, var vän med kvinnliga skådespelare och ansågs ”se” homosexuell ut. För det misstänks den irakiske skådespelaren Karar Nushi ha mördats brutalt i veckan.

Teaterskådespelaren och modellen Karar Nushis kropp hittades i norra delarna av Iraks huvudstad Baghdad i måndags. Enligt säkerhetskällor som undersökt hans kropp bar den tecken på tortyr och flera knivhugg, skriver den engelskspråkiga sajten Iraqi News.  

Enligt Nushi Karars vänner ska han tidigare ha fått ta emot hot, men de hade eskalerat de senaste veckorna. Aktivisten Amir Ashour som har grundat Iraqueer, Iraks enda HBTQ-organisation fick via sitt nätverk i landet höra om hoten mot Nushi Karar när de blev allt fler.

– De som hotade honom ville att han skulle ändra på sitt utseende för att de sa att han såg homosexuell ut, säger Amir Ashour.

Oklart vem som ligger bakom

Irakiska myndigheter har inte gått ut med information om vem som kan ligga bakom det misstänkta mordet, men landets väpnade grupper har tidigare mördat HBTQ-personer, berättar Amir Ashour.

– Därför kan vi anta att det även nu är någon av dessa grupper som ligger bakom dådet.

”Pressa den irakiska regeringen”

Han säger att den brutala attacken på Nushi Karar inte är en nyhet för Iraks HBTQ-personer eftersom flera människor tidigare dödats.

– Det här är bara en förlängning av det vi har sett sedan åtminstone 2006. Det är en förlängning av de väpnande gruppernas våld och den irakiska regeringens ovilja att göra något åt saken. Även om det här uppmärksammas nu kommer det inte hindra att fler dödas. Det enda som gör det är att andra länder pressar den irakiska regeringen att ta tag i problemet, säger Amir Ashour.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.