Iranska tidningar Foto: TT/ ATTA KENARE

Iranska medier gör normbrott – visar obeslöjad kvinna

Sedan den muslimska revolutionen 1979 har det varit förbjudet för kvinnor i Iran att visa sig utan slöja i offentligheten. Men nu publicerar iranska medier bilder där matematikern Maryam Mirzakhani, som avled på söndagen, inte bär slöja.

Maryam Mirzakhani som var första kvinnan att vinna prestigefyllda matematikpriset Fields Medal, avled under söndagen i cancer. Hon blev bara 40 år gammal. När iranska nyhetsmedier publicerade nyheten valde de en bild där hon inte bar slöja, trots att kvinnor i Iran inte får visa håret i offentligheten.

Ovanlig vändning

När Mirzakhan 2014 tilldelades Fields Medal, ett pris i klass med nobelpriset, publicerade iranska medier bara bilder på henne i slöja. De gick så långt som att välja gamla bilder från när hon ännu bodde i Iran, framför nya bilder på pristagaren som flyttat till USA efter studierna. Även tecknade illustrationer där håret täcktes förekom.

Men när nyheten om att Mirzakhani avlidit på söndagen nådde världen, valde flera iranska medier att publicera bilder där hon inte bar slöja. Några exempel är tidningarna Hamshahri och Donyaye Eghtesad.

Sociala medier och signaturfrisyr

Journalisten Babak Parham på Sveriges Radios persiska redaktion tror att anledningarna till förändringen är många.

– En orsak kan vara att sociala medier blivit mycket mer utbredda de senaste åren. Bilden av Maryam Mirzakhani är så etablerad nu att folk knappt skulle känna igen henne om hon plötsligt bar slöja, säger Parham.

Mirzakhanis kortklippta hår blev hennes signum, fortsätter han.

– Det är nästan som Chaplins mustasch, människor associerar henne med den korta frisyren. Sedan har hon en hög status och bidrar till en positiv bild av Iran, och det kan säkert ha påverkat.

Och att hennes signum var just kort hår, kan ha varit förmildrande.

– Jag tänker att kort hår ses som lite okvinnligt i Iran och därför blir det mindre känsligt. Hade hon haft långt hår och burit en festklänning hade det nog varit helt otänkbart att publicera.

Maryam Mirzakhani Foto: AP/ TT

Friska vindar i Iran

Samtidigt har landets mer konservativa medier dolt Maryam Mirzakhanis hår. Till exempel publicerade Shargh Daily en bild där hon bar hatt, och ultrakonservativa Resalat och Keyhan valde helt bort att ha bild på första sidan. Keyhan inkluderade ett porträtt i själva artikeln, men då med slöja.

Bakgrunden är den lag som sedan 1979 strikt förbjudit kvinnor i Iran att visa håret i offentliga sammanhang. Landets poliser har inte bara säkerställt lag och ordning, utan även kontrollerat att kvinnor täcker håret.

Myndigheter och medier har tidigare varit strikta gällande slöjtvånget, medan vanligt folk inte varit så noga, berättar Parham. Men något håller på att ändras.

– På senare år har det dykt upp bilder på iranska kvinnor här och där i medier, där de inte har slöja.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer