Foto: SVT

Island kuppade – höll upp palestinsk flagga

Uppdaterad
Publicerad

Trots varningar utlovade den isländska gruppen Hatari Israel-kritik i Eurovision song contest. När de slogs ut ur tävlingen höll de upp palestinska flaggor och klipptes snabbt ut ur bild. Samtidigt buades det i publiken.

När tv-publikens röster delades ut och det stod klart att Hatari inte skulle vinna, höll bandet upp palestinska banderoller. Det bryter mot tävlingens regler som gör klart att Eurovision song contest ska vara fritt från politik. Inga andra flaggor än landens egna är tillåtna i green room. Samma sak gäller i arenan med undantag för prideflaggan.

Redan innan årets tävling drog i gång skrev Hatari på en protestlista mot att tävlingen ska hållas i Israel. På plats har de besökt Västbanken och sagt på en presskonferens att de ”hoppas att ockupationen ska hävas”. Efter utspelen blev de varnade av EBU:s högsta ansvariga chef för ESC, Jon Ola Sand.

Eurovision Song Contest 2019

Passerade gränsen

I en intervju med Kulturnyheterna tidigare i veckan sa bandmedlemmarna att de fick veta att de passerat gränsen för vad som är acceptabelt i tävlingen men inte förstod när det hände.

– Vi fick veta att det finns en gräns och att vi har passerat den. Vi har politiserat den här tävlingen från dag ett, och vet fortfarande inte exakt när det hände, sa sångaren Matthías Tryggvi Haraldsson då.

Bandet berättade att mötena med människorna i Betlehem och Hebron var det mest ögonöppnande de upplevt under resan till Israel.

– Tel Aviv är en bubbla och att arrangera tävlingen här är otroligt politiskt. Att sjunga om kärlek utan att erkänna verkligheten och den politiska plattform som det här är, sa Matthías Tryggvi Haraldsson.

EBU har ännu inte kommenterat utspelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet