Isländska gruppen Pollapönk anlände till ESC:s invigningsfest i färgglad utstyrsel. Foto: TT Bild.

Islands regnbågsprotest för Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Pollapönk som tävlar för Island visade sitt stöd för Österrikes Conchita Wurst genom att gå på invigningen i klänningar.

Att Österrikes bidrag i ESC framförs av dragshowartisten Conchita Wurst har väckt reaktioner på flera håll.

Ryska och armeniska protester

Enligt nyhetsbyrån Reuters lämnade 15.000 ryska medborgare in en namninsamling mot att Conchita Wurst tillåts tävla i Eurovision Song Contest.

I protestlistan står det att ”Ryssland är ett av få länder som lyckats upprätthålla normala och sunda familjevärderingar baserade på kärlek mellan män och kvinnor”. Enligt brittiska Independet har protester även hörts från Armeniens bidrags Aram MP3 som kallat Conchita Wurst för ”onaturlig”.

Island och Sverige tar ställning

Men nu har protesterna väckt motreaktioner. Det isländska bidragets Pollapönk väckte stor uppmärksamhet igår på invigningen av Eurovision Song Contest när de fyra skäggiga bandmedlemmarna poserade i klänningar i starka färger som tydligt blinkade åt regnbågsflaggan. Enligt TT:s utsända i Köpenhamn kan tilltaget ses som ett tydligt ställningstagande för Österrikes bidrag.

Och i förra veckan gick den svenska delegationen ut och gav sitt stöd till Conchita Wurst. Christer Björkman, chef för den svenska delegationen,sa till Expressen att ”Den här tävlingen är till för alla sorters populärmusik och konstnärliga uttryck” och att det inte är första gången som sådana här diskussioner dyker upp i Eurovision.

Bröllop mellan ryska gaypar under ESC

Även Köpenhamns kommun tar ställning för homosexuellas rättigheter under ESC och organiserar bröllop i Köpenhamns kommunhus i samarbete med Eurovision Song Contest. Enligt ryska Moscow Times har mellan 20 och 30 heterosexuella och homosexuella par redan bokat in sig för en vigsel. Bland dem finns tre homosexuella ryska par.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.