Ison och Fille släpper sitt sjätte album Vackra liv. Foto: Sony

Ison & Fille: ”Humorn var vårt sätt att sticka ut”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två decennier har gått sedan Ison & Fille dök upp på den svenska hiphop-scenen och utmärkte sig med sin humor och sin glimt i ögat. Första singeln När vi glider kom 2001 och handlade framför allt om att ta det lugnt och hänga med polarna.

År 2019 har svensk hiphop blivit hårdare. Grammisvinnande nykomlingen Z.E rappar till exempel ofta om droger, vapen och kriminalitet.

– Jag tror bara att det är hårdare teman eftersom det ser hårdare ut i Sverige idag. Vi är uppväxta i en tid när det inte heller var glitter och glamour, men nu är det ganska vanligt att folk känner någon som har gått bort i rätt tidig ålder, säger Felipe ”Fille” Leiva Wenger.

Humorn ett sätt att sticka ut

Men artister måste inte vara goda förebilder, tycker Ison och Fille.

– Man har ett ansvar, men man ska också ha sin frihet. Så länge man kan stå för det om tre, fyra år. Om du träffar din mamma eller din mammas kompis eller din lillebrors kompisar, då måste du kunna visa din musik och kunna stå för den, säger Ison Glasgow.

Även om Ison & Fille också rappar om livets baksida så är det glädjen som blivit deras signum.

– I början var humorn vårt sätt att sticka ut. Det var inte som att allt var superfint och vi bara gick runt och skrattade, men det var befriande att göra musik. Vi gjorde någonting som vi tyckte var skitkul att göra där vi bestämde själva på vilket sätt och vilka premisser, ingen sa åt oss vad vi kunde eller inte kunde göra utan det var vår lilla oas, säger Fille Leiva Wenger.

”Saknar vägen upp för kullen”

Nu när Ison och Fille kan se tillbaka på en snart tjugo år lång karriär, är de glada att kunna hjälpa nya artister så som till exempel Latin Kings hjälpte dem när de själva var unga rappare. Lamix, Imenella, Cherrie och L1na är några av de unga artister som är med på nya Ison och Fille-albumet Vackra liv. Men att kunna kalla sig seniorer inom svensk hiphop är inte bara positivt.

– Det negativa med att bli veteran är att man saknar vägen upp för kullen. Nu kan man märka att folk gillar oss per automatik, säger Ison Glasgow.

– Man är ju inte den där underdogen som vi har varit och kanske fortfarande känner att vi är, men på riktigt så är vi inte det, säger Fille Leiva Wenger.

Att se det vackra i livet

När de inte längre slår ur underläge, måste Ison & Fille hitta nya identiteter som artister. På nya albumet, Vackra liv, testar de temat tacksamhet.

– Den här musiken har ju gett oss så mycket. Den har gett oss självförtroende, glädje, möjligheter att kunna försörja oss och att hitta nya vägar att gå i livet. Det är så mycket vi har fått av den här resan vi har gjort och det handlar om just det: att se det vackra i livet även om det finns mycket mörker i det också, säger Fille Leiva Wenger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer