Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blanco och Mahmood om förväntningarna inför finalen.

Italien: Det betyder otur att vara favorittippad

Uppdaterad
Publicerad

Italienska Mahmood och Blanco representerar vinnarlandet Italien med låten ”Brividi” och får man tro Eurovision-fansen har duon chans att plocka hem segern även i år.

– I Italien betyder det otur att säga att man är favorit. Så vi är inte favoriter, säger Blanco.

2021 vann rockbandet Måneskin Eurovision song contest och tävlingen hålls i år i italienska Turin. 2019, när det stod klart att artisten Alessandro Mahmoud (Mahmood) skulle representera Italien i Eurovision song contest med låten ”Soldi” skrev dåvarande vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini på Twitter att han föredrog en annan artist i den nationella uttagningen.

Som följd riktades hat mot artisten. Salvini företräder det invandringkritiska partiet Lega Nord och verkade inte nöjd med att en artist med en pappa från Egypten som sjöng om ramadan skulle företräda Italien.

Eurovision song contest 2022

Åter chans att placera sig i topp

Men Mahmood gjorde succé i tävlingen och ”Soldi” slutade på andra plats efter vinnaren Duncan Laurence från Nederländerna.

Nu är Mahmood tillbaka i tävlingen tillsammans med artisten Riccardo Fabbriconi (Blanco) och om man får tro Eurovisionfansens omröstningar har han åter chans att placera sig i toppskiktet.

Hör Mahmood och Blanco berätta om förväntningarna och vad låten ”Brividi” (rysningar eller darrningar) handlar om i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2022

Mer i ämnet