Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Klippet: Se tidigare intervjuer med journalisten Roberto Saviano ur SVT:s arkiv. Foto: Felipe Trueba/EPA

Italiensk public service stoppar tv-program om maffian

Uppdaterad
Publicerad

Det italienska public service-bolaget RAI stoppar stjärnjournalisten Roberto Savianos tv-program som bland annat skulle avslöja kopplingar mellan maffian och politiken. Nu anklagas regeringen för politisk styrning.

Fyra avsnitt av den världsberömde journalisten Roberto Savianos ”Insider” var redan inspelade och planerade att sändas i höst, när public service-bolaget RAI bestämde sig för att stoppa programmet. Det meddelar den nya, av regeringen tillsatta, vd:n Roberto Sergio.

Tv-programmet i fråga skulle bland annat handla om kopplingen mellan maffian och politiken.

Under våren har flera fackförbund och organisationer för pressfrihet larmat om en ökad politisk styrning av Italiens public service.

– Italien går igenom en tuff tid nu. Man kan se en ökad påverkan på medierna, både av politiker och av kommersiella aktörer med band till politiken, säger Tim Dawson på International federation of journalists till SVT.

Efter kritiken mot ministern

Beslutet från RAI kom bara dagar efter att journalisten Roberto Saviano kallat inrikesminister och partiledare för högerpopulistiska Lega, Matteo Salvini, för ”den undre världens minister”. Saviano själv menar att detta är vad som ligger bakom RAI:s agerande.

”Yttrandefriheten i Italien är djupt äventyrad. Om man kritiserar en minister blir ens tv-program stoppat, även om det är ett anti-maffia-program”, säger han till The Guardian.

– Det är bedrövligt att en minister kan lägga sig i så, säger Tim Dawson på International federation of journalists, som kräver att RAI ändrar sitt beslut.

RAI:s vd nekar till att beslutet var politiskt motiverat.

Saviano: Åtalad, hotad och hyllad

Det är inte första gången som journalisten Saviano retar upp politiker.

Han står åtalad för ärekränkning av premiärminister Giorgia Meloni för att ha kallat henne för ”jävel”. Och redan 2019 kallade han Salvini för just ”den undre världens minister”, vilket han också åtalades för.

Saviano lever under ständigt dödshot, eftersom han gräver i landets organiserade brottslighet – särskilt sedan han infiltrerade maffian i Neapel för att skriva boken ”Gomorra” (2006).

Boken blev en bästsäljare, översattes till ett 50-tal språk, blev till tv-serie och gjorde Saviano världsberömd.

Se författaren berätta om hotbilden i intervjuer ur SVT:s arkiv i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.