Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag drog mig undan från allt” säger Hellman, som kom tillbaka till musiken för att han inte ”ville svika alla en gång till”. Hör honom berätta om comebacken här. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jakob Hellman är tillbaka – med låtar om döden

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Hellman är gitarrkillen med lång lugg och finurliga låttexter som slog igenom på bred front år 1989 med albumet ”...och stora havet”. Nöjesguiden har utnämnt det till århundradets bästa svenska skiva och han brukar beskrivas som föregångare till svenska popgiganter som Håkan Hellström och Annika Norlin. Men efter debuten blev det tyst – tills nu.

Den andra svåra skivan: så brukar uppföljaren till en succédebut kallas. Men för Jakob Hellman blev den ännu värre än så, den kom helt enkelt aldrig.

– Den bästa förklaringen är nog att jag drog mig bort från människor som kunde pusha mig. Först flyttade jag från Stockholm och drog mig undan det här med musiken och alltihop. Jag var inte nöjd med det jag spelade in, och jag ville inte bjussa på mig själv så mycket som jag fick för mig att det var min plikt att göra, säger Jakob Hellman.

Själv menar han att han egentligen aldrig ville bli så stor som han blev, att han skulle ha varit nöjd med att spela på mindre, lokala scener. Men det faktum att det aldrig kom någon uppföljare gjorde inte att han glömdes bort – snarare bara växte mystiken och kulten kring honom.

– Jag har nästan utnyttjat det lite grann, jag har kunnat åka runt och spela utan att ha något nytt material, för att det funnits en nyfikenhet hela tiden. Det verkar som att det finns ett behov av något stillastående, jag blir som en en oas i tiden.

Ville inte svika

Men 30 år efter ”...och stora havet” övertalades han att ge sig ut på en jubileumsturné, och i samband med det började han spela in ny musik och tackade ja till tv-programmet ”Så mycket bättre”. Plötsligt blev det svårare än någonsin att slingra sig ur.

– Man vill inte svika alla en gång till för jag har sagt så många gånger att ”jag gör en platta efter sommaren”. Men jag hade nog inte gjort det så snabbt om jag inte hade fått de här deadlinesen.

Fast en minst lika stor anledning till att det faktiskt blivit en skiva den här gången är att han haft folk omkring sig som både drivit på och stöttat.

– Jag har lyssnat på andra mycket mer nu och testat grejer fast jag inte själv förstått varför, och så blev det bra.

Låtar om döden

Musikaliskt liknar nya albumet det gamla, det har vad Jakob Hellman själv kallar för typiska Jakob Hellman-melodier.

– Jag sjunger mer avslappnat, jag tycker att jag hittat en ton. Skillnaden är att texterna inte längre handlar om försmådd kärlek. De uppehåller sig vid döden ganska mycket, nästan komiskt mycket om man tittar på låttitlarna – fast på ett glatt och nästan segrande sätt.

Som 24-årig debutant handlade allt i livet om musiken. Nu, snart 32 år senare, finns det andra saker som också är viktiga.

– Det gör att man också kan vara den som tittar, inte bara den som blir tittad på, säger Jakob Hellman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer