Horace Silver, 1989. Foto: Dimitri Savitski

Jazzpianisten Horace Silver död

Uppdaterad
Publicerad

Jazzpianisten och kompositören är död. Han ses som en pionjär inom hardbop-genren och spelade med musiker som Art Blakey, Stan Getz och Miles Davis, skriver New York Times

Horace Silver föddes 1928 i Norwalk, Connecticut, och växte upp med musik från sin fars hemland Kap Verde, då portugisisk koloni, och gospel från sin mors kyrka.

Ett av hans mest kända album – ”Song for my father” från 1965 – är starkt influerat av just kapverdisk folkmusik och amerikansk gospel.

Föll för jazzen på tivoli

Horace Silver har i intervjuer berättat om hur han föll för jazzmusiken då han, elva år gammal, hörde saxofonisten Jimmie Luncefords band på en nöjespark. Upplevelsen fick honom att börja nöta hårt på sin farbrors piano.

1949 erbjöds en 21-årig Horace Silver sitt första professionella musikerjobb i saxofonisten Stan Getz band. Där fick han även chansen att utvecklas som kompositör.

Skapade hard-bopen

Under 1950 och 60-talen var Silver inne i en produktiv period då han bland annat var med och utvecklade jazzgenren hard-bop. Musikstilen kommer ursprungligen från be-bopen men har har starka influenser av gospel, blues och R&B – enkelt uttryckt en ”souligare” jazz.

Horace Silver blev 85 år gammal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.