Jesper Larsson blir ny vd för Kulturhuset Stadsteatern Foto: TT

Jesper Larsson blir Kulturhuset Stadsteaterns nya chef

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har fått en ny vd. Han heter Jesper Larsson och är i dagsläget vd för Malmö live.
– Det här uppdraget är en dröm för mig, säger Jesper Larsson.

– Det går inte att tacka nej till det här uppdraget. Ett kulturhus som samtidigt är en så pass stor och välfungerande teater med bibliotek, bio och allt möjligt. Det är unikt i norra Europa, säger Jesper Larsson till Kulturnyheterna.

Jesper Larssons viktigaste uppgift som ny vd enligt honom själv blir att skapa ett kulturhus som upplevs som en helhet, både av personalen och av stockholmarna.

Du ska börja på en arbetsplats som det stormat mycket kring. Hur ser du på det?

– På ett nyktert sätt. Just nu tycker jag man slås av hur välfungerande verksamheten är trots extremt komplicerade arbetsförhållanden, säger Jesper Larsson.

Rekryterad via en rekryteringsfirma

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är en av Sveriges största kulturinstitutioner och har sedan december 2017 haft Sture Carlsson som tillförordnad vd. Han tog över efter att Benny Fredriksson, som senare avled, lämnade tjänsten som chef.

Jesper Larsson är i dagsläget vd för Malmös konserthus Malmö live sedan 2014. Jesper Larsson blev rekryterad via en rekryteringsfirma, en process som drogs i gång redan i januari.

– Vi har pratat med medarbetarna, upprättat en kravprofil och sen genomfört ett stort antal intervjuer. Vi ville vara säkra på att vi hade lyft på varje sten i den här processen och det är vi nu, säger Madeleine Sjöstedt (L), styrelseordförande.

Kravprofilen innebar bland annat att vd:n skulle ha stor erfarenhet av ledarskap inom konstnärlig sektor, vara en inkluderande ledare, ha erfarenhet av politiskt eller offentligt styrda organisationer samt en bred kunskap om svenskt kulturliv, berättar Madeleine Sjöstedt.

Just nu renoveras Kulturhuset Stadsteatern

Jesper Larsson beräknas tillträda den 15:e november, skriver Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande.

År 2013 gick Kulturhuset och Stockholm stadsteater samman och blev Kulturhuset Stadsteatern. Just nu renoveras Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels tog och verksamheten är flyttad till 15 olika platser runt om i Stockholm. Renoveringen beräknas vara klart till hösten 2020 vilket sammanfaller med att Stockholms stadsteater fyller 60 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer