Foto: TT

Kulturhuset Stadsteatern: Benny Fredriksson avslutade själv sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Benny Fredriksson, Kulturhuset stadsteaterns förre vd, avled i helgen vid 58 års ålder. Nu meddelar Kulturhuset i ett pressmeddelande att kulturinstitutionens före detta ledare själv avslutade sitt liv. –  Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande.

I december förra året avgick Benny Fredriksson från sin post på Kulturhuset Stadsteatern efter kritik om ett hårdfört ledarskap från ett 40-tal medarbetare.

Kritiken uppdagades i en granskning av Aftonbladet och fick stor uppmärksamhet i media, något som Kulturnyheterna rapporterat om tidigare. Kulturhuset inledde också en utredning om Fredriksson och arbetsmiljön på Kulturhuset Stadsteatern, en utredning som fortfarande pågår.

Under måndagen kom en bekräftelse från Kulturhuset Stadsteatern att Benny Fredriksson tagit sitt eget liv under en resa utomlands.

”Nu har han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal. Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj”, skriver teatern i pressmeddelandet som godkänts av Fredrikssons anhöriga.

Minnesstund under söndagen

Benny Fredriksson befann sig på resa i Australien tillsammans med sin hustru, operasångerskan Anne Sofie von Otter. Sångerskan har ställt in sina tre planerade konserter med Sydneys symfoniorkester för att återvända till Sverige efter dödsfallet, enligt Sydney Morning Herald.

”Familjen är förkrossad av förlusten av deras älskade make, far och farfar och ber att deras privatliv respekteras”, skriver hennes manager i ett uttalande till Expressen.

Under helgen ställdes två föreställningar som skulle ha spelats på Stadsteatern Kulturhuset in, och under söndagen hölls en minnesstund. På flera platser i huset finns nu också kondoleansböcker och minnesbord uppställda.

Passion för teatern

Flera kollegor minns den tidigare vd:n och hans passion för teatern:

– Benny Fredriksson införde en konstnärlig tillgänglighet som gjorde Stockholms stadsteater till en angelägenhet inte bara för Stockholm utan för hela Sverige, skriver Anna Takanen, teater och scenkonstchef, i pressmeddelandet.

Benny Fredriksson blev 58 år gammal.

Benny Fredrikssons familj har gett sitt godkännande till att  SVT använder formuleringarna i Stadsteaterns pressmeddelande.

Länk: Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.