Benny Fredriksson slutar som chef Foto: TT

Benny Fredriksson slutar på Kulturhuset Stadsteatern

Publicerad

I ett pressmeddelande från Kulturhuset Stadsteatern meddelas att Benny Fredriksson slutar som chef efter 16 år som vd. Han har själv tagit beslutet att avgå.
– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid, säger Benny Fredriksson i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet framhålls att Benny Fredriksson lämnar sin post ”med gott samvete” och att han är stolt över det som han åstadkommit som chef under åren.

Lena Joelsson, HR-chef, föreslås gå in som tillfällig chef för verksamheten.

Senast igår meddelades det att fackordföranden vid Kulturhuset Stadsteatern, Gerhard Hoberstorfer avgår. Detta efter att han ska ha uttalat sig negativt om Aftonbladets avslöjanden rörande Benny Fredriksson.

Ingela Lind, stadsdirektör i Stockholm, skriver till SVT att Fredriksson kommer att fortsätta vara anställd av Stockholms stad.

”Benny Fredriksson har bett att få bli entledigad från sin befattning som vd och chef för Kulturhuset Stadsteatern. Han är fortsatt anställd i staden, vad han ska göra nu är för ögonblicket inte klart.”

Mött kraftig kritik

Anställda på Kulturhuset Stadsteatern har tidigare gått samman i ett upprop mot Benny Fredrikssons ledarskap. Både nuvarande och tidigare personal vittnar om tystnadskultur, ett hårdfört ledarskap och missförhållanden på arbetsplatsen.

Till följd av det inledde Stockholms stad en utredning som pågår just nu. Utredningen har redan fått ta emot kritik av Teaterförbundet, som menar att den inte borde göras internt av Stockholm stad.

”Den utredning som staden tillsatt är fortfarande i sitt inledningsskeende. Utredningen kommer att fortsätta och tillföras externa resurser. I uppdraget ligger att utreda arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten. Staden kommer inte att kommentera detta vidare så länge utredningen pågår” skriver stadsdirektör Ingela Lindh till Kulturnyheterna.

”Omtumlande”

Anna Takanen, teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern skriver till Kulturnyheterna att hon haft ett ”gott samarbete” med Benny Fredriksson.

”Läget är omtumlande för alla på Kulturhuset Stadsteatern och i hela kultursverige. Stadsteatern är ett nav i svenskt teaterliv och jag kommer att göra mitt yttersta för att säkerställa vårt uppdrag gentemot vår publik, konsten och alla våra medarbetare”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Kulturhuset

Mer i ämnet