Benny Fredriksson, före detta chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: TT

Kulturhusets anställda i upprop mot vd:ns ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt 40 personer från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har i Aftonbladet gått ut i ett upprop mot teaterns vd. Både nuvarande och tidigare personal vittnar om tystnadskultur, ett hårdfört ledarskap och missförhållanden på arbetsplatsen. Nu har Stockholm stad inlett en utredning kring de anklagelser som framkommit.

Under tisdagskvällen publicerade Aftonbladet en granskning av vd:n Benny Fredrikssons ledarskap vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Det fyrtiotalet berättelser från både tidigare och nuvarande personal vid teatern som tidningen tagit del av vittnar om ett hårdfört ledarskap och innehåller flera anklagelser om missförhållanden på teatern.

”En maktfullkomlig ledare”

Kulturnyheterna har pratat med flera nuvarande och tidigare anställda som arbetar på olika delar av verksamheten. Oberoende av varandra bekräftar de bilden av ett utbrett missnöje mot vd:n Benny Fredrikssons ledarstil, som beskrivs som maktfullkomlig, och en rädsla för repressalier om man kritiserar ledningen.

– Han är en maktfullkomlig ledare som är bra på att manipulera folk, och ge sken av att medarbetare kan vara med och påverka beslut. Men i slutändan är det han som bestämmer, berättar en av de anställda som Kulturnyheterna har pratat med.

– Det finns en tystnadskultur där personalen är rädd för att hamna i onåd hos honom. Så länge man ligger bra till, eller han tycker om en, är det en toppen arbetsplats. Men om det blir en konflikt eller om du säger nej så får du det väldigt jobbigt och blir utfryst, säger en tidigare anställd.

Trakasserier hanterades inte

Många av de vittnesmål som framkommer i Aftonbladets granskning berör pressade arbetsförhållanden på teatern. Och Kulturhuset Stadsteatern har under flera år haft bottennoteringar i Stockholms stads medarbetarundersökningar som Kulturnyheterna tagit del av.

– Stämningen på Kulturhuset var otroligt ängslig och det var mycket ryktesspridning. Det kändes som Expedition Robinson där alla försökte bilda pakter för ingen ville bli utröstad, säger en tidigare anställd till Kulturnyheterna.

Stadsdirektören: ”Vi ser allvarligt på anklagelserna”

Stadsledningskontoret i Stockholm stad nu kommer nu tillsätta en utredning kring de uppgifter som kommit fram.

– Vi ser väldigt allvarligt på de anklagelser som uppkommit kring vd:n för Kulturhuset Stadsteatern, och därför satte vi skyndsamt till en utredning av vad som förekommit, skriver Ingela Lindh, Stockholms stads stadsdirektör, i ett mejl till Kulturnyheterna.

– Den här typen av anklagelser ska hanteras omedelbart, och för att utredningen ska kunna genomföras är det helt avgörande att de som har något att berätta också hör av sig.

Kulturnyheterna har sökt Benny Fredriksson. Han har avböjt att kommentera kritiken medan utredningen pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Kulturhuset

Mer i ämnet