Juristen Göran Lambertz häktades och friades för väldtäkt i mars. Nu inleder justitiekanslern en förtalsundersökning mot nyhetssidan som påstås veta varför han friades. Foto: TT

JK inleder förtalsutredning efter Lambertz-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder justitiekanslern (JK) en förundersökning om grovt förtal mot sajten Stoppa Pressarna. Detta efter att sajten, publicerat en ”hemlig” film som de uppger ska ha friat toppjuristen Göran Lambertz från anklagelserna om våldtäkt, detta rapporterar Aftonbladet via nyhetsbyrån Siren.

Det var i mars i år som det tidigare justitierådet Göran Lambertz häktades misstänkt för våldtäkt. Tolv dagar senare friades han. Samma dag publicerades en artikel på sajten Stoppa Pressarna, med en ”hemlig” film som påstås vara bevisningen som gjorde att Lambertz friades.

Nu meddelar Justitiekanslern att man kommer att inleda en utredning om grovt förtal mot Stoppa Pressarna. Detta efter att artikeln anmälts för både förtal och för brott mot upphovsrättslagen för de bilder som publicerades i samband med artikeln.

– Generellt är det ovanligt att JK inleder förundersökningar om förtal. Just i det här fallet bedömde vi att det fanns skäl till det, och att det fanns anledning att rubricera ärendet som grovt förtal, säger Jens Kallmin, föredragande på JK, till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.