Debattören Cissi Wallin åtalas för grovt förtal för boken ”Allt som var mitt”. Foto: TT

JK väcker åtal mot Cissi Wallin – anklagas för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern (JK) har beslutet att väcka åtal mot skribenten och debattören Cissi Wallin. Hon åtalas för grovt förtal för boken Allt som var mitt som Wallin gav ut på egen hand, rapporterar DN.

Cissi Wallins bok Allt som var mitt innehåller uppgifter som gör boken brottslig att ge ut, menar justitiekanslern Mari Heidenborg. I boken framkommer samma uppgifter som framfördes i Cissi Wallins inlägg på sociala medier, där hon under metoo-hösten 2017-2018 i ett flertal inlägg i sociala medier anklagat en man för våldtäkt, och som i slutet av 2019 ledde till villkorlig dom och ett skadestånd på 90 000 kronor för Wallin att betala.

– Jag anser att de uppgifter hon lämnat i boken är brottsliga och jag anser också att det finns skäl för mig att väcka ett allmänt åtal. Det har ju framför allt att göra med att hon har dömts för samma uppgifter tidigare, säger Mari Heidenborg till DN.

I december 2020 inledde JK en förundersökning av boken Allt som var mitt, som hon gav ut på eget förlag samt på ett norskt förlag. Boken skulle först ha givits ut på det svenska bokförlaget Atlas, men förlaget ångrade sig efter att ha låtit en jurist titta på det färdiga manuset.

Kulturnyheterna söker Cissi Wallin för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.