Stjärnorna på slottet: Lia Boysen, Magnus Uggla, Sofia Ledarp, Johannes Brost och Gunnel Fred. Foto: Stina Stjernkvist / TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Johannes Brost: På gränsen till en terapeutisk upplevelse

Uppdaterad
Publicerad
Stjärnorna för årgång 2016 har besökt Ericsbergs slott och är redo att kliva in i tv-rutorna. Den 1 januari är det premiär för programmets elfte säsong där ämnen som ungdomskriminalitet, fängelsevistelser och depressioner behandlas.

Under åren som gått sedan Stjärnorna på slottet hade premiär för första gången har löpsedlar om bråk och livliga diskussioner blossat upp i tid och otid. Men i år när Lia Boysen, Johannes Brost, Sofia Ledarp, Magnus Uggla och Gunnel Fred samlas på Eriksbergs slott verkar det inte bli något av den varan.

– Det var inga konflikter. Jag ville inte att det skulle bli ett program där man bråkade och blev ovänner, säger Magnus Uggla.

Sångaren har sedan tidigare erfarenhet av reality-tv av liknande slag. 2012 var han med i Så mycket bättre, ett tv-format som är snarlikt Stjärnorna på slottet, med fördjupande samtal under lunch och middag, inramat av aktiviteter som kännetecknar deltagarna.

– I Så mycket bättre är det musiker. I Stjärnorna på slottet är det mer teater. Det är en värld som jag inte känner till och det är människor som jag vanligtvis inte kommer i kontakt med. Det var därför jag ställde upp, säger Uggla.

”Som att komma hem”

För andra året i rad är Ericsbergs slott utanför Katrineholm spelplan för Stjärnorna på slottet. Omgärdad av en välansad och symmetrisk park på den ena sidan, med en liten sjö på den andra, tornar slottet upp sig och har så gjort i hundratals år.

– Det är fantastiskt att berätta sin egen historia i en miljö som har så mycket historia. Det hjälper till, tror jag. Alla väggar och tavlor, allt har en massa berättelser i sig, säger Gunnel Fred.

För Lia Boysen var besöket på Ericsbergs slott något speciellt. Hennes mormor är uppväxt på slottet och hennes släktingar förvaltar det.

– Det var som att komma hem och helt overkligt, säger hon.

Allvarliga samtal

För flera år sedan fick Gunnel Fred frågan om hon ville medverka i Stjärnorna på slottet, men hon avböjde. Nu är alla barnen utflugna och hon kände sig mer bekväm med att delta. När hon i somras skulle bosätta sig i slottet före inspelningen sa hon att hon inte såg fram emot att berätta sin egen historia, men i programmet öppnar hon upp sig om depressionerna som kommit och gått.

– Det var inte så svårt som jag hade befarat. De andra matade på med frågor. Jag och Lia Boysen har känt varandra i många år och det var inte så att man höll en monolog, säger Gunnel Fred.

Samtliga deltagare berör ämnen som de vanligtvis inte talar om. Sofia Ledarp talar om sin barndom och det struliga förhållandet med sin far, Johannes Brost berättar om fängelsetiden och sin uppväxt utan pappa. Magnus Uggla minns sina plågsamma somrar utan sömn och Lia Boysen berättar om sjukdomen giftstruma.

– Alla människor bär sina historier och det är väldigt fint att programmet ger tid till det. När folk är så generösa och det är så tryggt är det lättare att våga, säger Sofia Ledarp.

– Det är klart att jag hade tänkt på vad jag ville prata om och inte prata om. Jag har aldrig talat om giftstruma förut, men jag kände att är det någon gång som jag ska prata om det är det nu, säger Lia Boysen.

”På gränsen till en terapeutisk upplevelse”

När årets stjärnor blickar tillbaka på tiden på slottet återkommer flera av dem till att det var en intensiv, men rolig tid. Gunnel Fred liknar det vid ett vuxenkollo och Magnus Ugglas enda klagomål var att getingarna störde under vissa luncher.

Lia Boysen tror att den goda stämningen hjälpte till att öppna upp för bättre samtal. Inte bara för att det blev en tryggare miljö att berätta om sig själv. Det blev också en större dynamik.

– När det är så fin stämning och det är mycket skratt kan man också gå riktigt djupt ner. Det kräver den balansen och tryggheten. Ibland kan jag behöva skratta på en inspelning innan jag filmar något hemskt. Det finns en avspänning i skrattet, säger Lia Boysen.

– Alla borde ta med sig några vänner, ta in på ett slott, beställa god mat för att sedan sitta ner och fördjupa sig i varandra. Det var nästan på gränsen till en terapeutisk upplevelse, säger Johannes Brost.

Stjärnorna på slottet har säsongspremiär den 1 januari klockan 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stjärnorna på Teleborgs slott

Mer i ämnet