Journalisten Hannes Råstam död

Uppdaterad
Publicerad

SVT-medarbetaren Hannes Råstam har avlidit. Råstam, som bland annat belönats med Stora journalistpriset, blev 56 år gammal.

Bland Råstams reportage finns granskningen av Osmo Vallos död. Vallo dog efter ett våldsamt polisingripande i Karlstad 1995.

Hannes Råstam blev också uppmärksammad för sitt program ”Att skapa en seriemördare”, som handlar om hur Thomas Quick förmåddes att erkänna ett trettiotal mord.

Hannes Råstam död

Flera priser

Råstam fick Stora journalistpriset tillsammans med Janne Josefsson 1998 för deras reportage om Osmo Vallo i SVT-programmet ”Striptease”.

2005 belönades också Råstam med Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Han fick priset med motiveringen:

”Till musikern som blev pionjär inom den grävande journalistiken, för att han med outtröttlig förmåga, unik drivkraft och stor integritet igen och igen blottlägger rättsmissbruk och missförhållanden.”

Till utmärkelserna räknas också Publicistklubbens stora pris samt Guldspaden som Råstam fick inte mindre än fem gånger av Föreningen grävande journalister för sina insatser inom journalistiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hannes Råstam död

Mer i ämnet