”Estoniadokumentären är ett typexempel på en konspirationsteori”, så skriver tio prisbelönta journalister på DN Debatt.

Journalistpris till Estoniaserie får kritik

Uppdaterad
Publicerad

”Estoniadokumentären är ett typexempel på en konspirationsteori”, så skriver tio prisbelönta journalister på DN Debatt.

I debattartikeln riktar de hård kritik mot att dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt har tilldelats Stora journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande”.

Dokumentärserien sändes på Dplay i höstas. Journalisten Henrik Evertsson fick Stora journalistpriset för dokumentären. Nu kritiserar tio journalister Stora journalistprisets jury, på DN Debatt.

De tio journalisterna, bland dem Janne Josefsson och Jan Guillou, skriver att dokumentärserien ”bara för fram spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer”, samt att Evertsson med hjälp av suggestivt klipparbete och urval av berättelser skapar känslan av en mörkläggning av de verkliga orsakerna bakom förlisningen.

”Oroar oss”

”Det förvånar och oroar oss att juryn för Stora journalistpriset inte reagerade på dokumentärens konspiratoriska retorik”, skriver de och fortsätter längre ned i debattartikeln:

”Juryn är nu svaret skyldig. Exakt vilken relevant upptäckt anser ni att Evertsson har gjort?”.

Bakom debattartikeln står journalisterna Bo-Göran Bodin, Jan Guillou, Axel Gordh Humlesjö, Björn Hygstedt, Dan Josefsson, Janne Josefsson, Fredrik Laurin, Bosse Lindquist, Nicke Nordmark, Lars-Göran Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.