Mårten Schultz intervjuas om SVT:s granskning av Rättegångspodden i Kulturveckan. Foto: SVT

Juridikprofessorn: ”Finns ett problem med krimpoddar”

Uppdaterad
Publicerad

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet. I Kulturveckan kommenterar han SVT:s granskning av Rättegångspodden.
– Det behövs en medieetik för internet och poddar, säger han.

Mårten Schultz är expert på internetrelaterade kränkningar. Enligt honom utgör Rättegångspoddens avsnitt om uppmärksammade rättsfall inte en sådan kränkning.

– Att samla ihop de här ljudklippen och klippa ihop dem utgör i rättslig mening inte en kränkning även om jag förstår att det ur en mänsklig synvinkel kan framstå som kränkande för efterlevande till någon som har dödats, säger han.

Han anser att problemet är komplext och att det skulle behövas ett regelverk för poddar.

– Rättegångspodden är mer komplex än intrycket man får av den bild som SVT ger. Men det finns absolut ett stort problem med krimpoddar som snaskar runt i mordfall. Rättegångspodden behöver nog stramas upp. Jag tycker att granskningen är väldigt viktig, säger han.

Se mer av intervjun i klippet ovan. Hela intervjun sänds i Kulturveckan i kväll torsdag kl 20.00 i SVT 2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet