Kajsa Ekis Ekman har formellt sagts upp från Arbetaren Foto: Staffan Löwstedt/TT

Kajsa Ekis Ekman formellt uppsagd från Arbetaren

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Ekis Ekman har formellt sagts upp från tjänsten som chefredaktör på tidningen Arbetaren, bekräftar styrelsen för Kulturnyheterna.

Kajsa Ekis Ekman har formellt arbetsbefriats med lön från sin tjänst som tillförordnad chefredaktör Arbetaren. Processen har lämnats över till externa juridiska parter men det är oklart när en uppgörelse kommer att nås, säger Tommy Sundvall, styrelseledamot, till Kulturnyheterna.

– Hon har formellt meddelats, säger han.

Beskedet att Ekis Ekman sparkats kom först från en tidigare styrelse i slutet av augusti, något hon själv inte ville kännas vid då.

– Beslutet som togs innan skedde före den extra bolagsstämman där vi, den nya styrelsen, meddelade vilket beslut vi skulle ta. Våra medlemmar och läsare krävde ett svar på vad som skulle hända. Formellt sett har vi vi inte varit hennes arbetsgivare förrän vi valdes som ny bolagsstyrelse, säger Sundvall.

”Finns inga vinnare här”

Branschtidningen Journalisten har tidigare rapporterat om att Ekman fått sitta ensam på redaktionen då de andra journalisterna valt att sjukskriva sig eller arbeta hemifrån. Hon ska även haft svårt att utföra sina arbetsuppgifter då hennes lösenord ska ha bytts ut.

– Det finns inget mer att säga mer än att det är fruktansvärt tråkigt ur hennes perspektiv. Personalen på tidningen har också mått dåligt och inte känt sig trygga att vara på arbetsplatsen när hon varit där. Det är inte en acceptabel arbetsmiljö, det finns inga vinnare i den här situationen, säger Sundvall.

Tommy Sundvall vill inte kommentera vad exakt som gått fel i konflikten men berättar att styrelsen kommer att tillsätta en extern utredare under hösten för att utvärdera händelseförloppet.

Söker ny chefredaktör

Arbetarens styrelse har också påbörjat sökandet efter ny chefredaktör. I SAC väljs chefredaktören av fackförbundets medlemsorganisationer antingen på en kongress vart fjärde år eller via referendum. Först och främst ligger fokus på att hitta en tillförordnad chefredaktör.

– Tidningen måste ju ha en tillförordnad chefredaktör som kan börja jobba men så klart ska vi hitta en ny som väljs av medlemmarna eller som tillförordnas av en enig bolagsstyrelse. För så har inte fallet varit med Kajsas tillsättning, säger Tommy Sundvall.

Kulturnyheterna har sökt Kajsa Ekis Ekman för en kommentar.

I klippet nedan sammanfattar Kulturnyheternas Per Andersson konflikten på Arbetaren.

Konflikten på Arbetaren

I augusti kom nyheten att journalisten Kajsa Ekis Ekman tillsätts som chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Beskedet fick två anställda att säga upp sig i protest och styrelsen att avgå. Anställningen utfördes av dåvarande vd Thomas Carlsson utan bolagsstyrelsens vetskap.

Ekman har tidigare kritiserats för uttalanden som anklagats för att vara Putin-vänliga och transfoba.

Senare samma månad beslutade syndikalistiska fackförbundet SAC:s centralkommitté att beslutet att anställa skribenten Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör för tidningen Arbetaren skulle rivas, något Ekis Ekman dementerade. I slutet av augusti hölls en extrainsatt bolagsstämma där en ny styrelse tillsattes med första uppgift att titta på att avsluta Ekmans anställning.

Den nya styrelsen har nu formellt arbetsbefriat Kajsa Ekis Ekman med lön från tjänsten som chefredaktör och processen har lämnats över till externa juridiska parter. När en uppgörelse kommer att nås är dock oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.