Karin Grönvall blir ny riksbibliotekarie. Foto: Jonathan Robson.

Karin Grönvall blir ny riksbibliotekarie

Uppdaterad
Publicerad

Karin Grönvall blir ny riksbibliotekarie. Det avslöjades av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, under torsdagen.- Det känns som ett otroligt viktigt uppdrag, säger Karin Grönvall.

Karin Grönvall efterträder Gunilla Herdenberg. Grönvall är i dagsläget överbibliotekarie på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har tidigare varit bibliotekschef på Södertörns högskola i sex år.

– Karin är en mycket erfaren chef, säger Matilda Ernkrans under regeringens pressträff.

Utnyttja digitaliseringens möjligheter

Riksbibliotekarien är både chef och bibliotekarie för Kungliga biblioteket, en arbetsplats med 347 anställda.

Enligt Karin Grönvall själv blir hennes viktigaste uppdrag som ny riksbibliotekarie att få KB att utnyttja digitaliseringens möjligheter och tillgängliggöra material för forskning på ett modernt sätt.

Många stora utmaningar

– Det finns väldigt många stora utmaningar. Tillgång till källlor, både tryckt och digitalt, är en av grundpelarna i demokratin. Det känns som ett otroligt viktigt uppdrag på det sättet, säger Karin Grönvall till Kulturnyheterna.

Karin Grönvall tillträder den 19 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.