Lars-Axel Nordell. Foto: Victoria Greve

KD: Kultur är inte bara finkultur

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill prioritera kulturarvet och det civila samhällets kultur och tycker att de är bra att regionerna får ett större ansvar för kulturpengarna.

Hur viktig är kulturen för er?

­- Vi ser kulturen som en del i fundamentet av samhällsbygget, inte guldkanten utan fundamentet, säger Lars-Axel Nordell som är kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna. 

Vad tycker ni är de viktigaste kulturfrågorna?

– Jag är ny i kulturutskottet och har bestämt mig för tre frågor. Det civila samhället, det handlar om alla ideella organisationer. Kultur finns med på olika sätt, det är inte bara nationalscenerna och de stora institutionerna.

Kulturarvet är en fråga som jag också prioriterar. Både det materiella: byggnader och ting, och det immateriella kulturarvet med värderingar, språk och historia. Allt det där som man inte kan ta på som man också ska vara rädd om. Det tredje jag vill lyfta fram är skapande skola. Det handlar om att professionella kulturskapare kommer in i skolan och bereder eleverna en kulturupplevelse och stimulerar eleverna till ett annat tänkande.

Vilka kulturfrågor har Kristdemokraterna drivit?

– Jag vet inte om jag är rätt person att skriva historien eftersom jag är ny på området, men skapande skola är en hjärtefråga för oss. Det finns en idé inom EU som från början var en kristdemokratisk princip. Det är subsidiaritetsprincipen. Den går ut på att man bygger samhället nedifrån och upp, istället för uppifrån och ned och fattar besluten på lägsta ändamålsenliga nivå. När det gäller kulturen så har det gått ifrån att staten i minsta detalj fördelar pengarna till att de lämnar ut pengarna i en påse till regionerna under förutsättningar att de har ett ordentligt program. Det tycker jag är bra. Då blir det förankrat lokalt.

Kultur inte bara finkultur
I debattartikeln om ”Verklighetens folk” gick KD:s partiledare Göran Hägglund hårt åt det han kallade för kulturvänsterns inflytande på politiken.

– Det var ett utspel som handlade om verklighetens folk. På så sätt minskade han avståndet till kulturen. Kultur är inte bara finkultur. Jag tror att många i hembygdsföreningarna kände igen sig. Man uppfattade honom som att han var negativ mot professionell konst, men så är det inte. Det handlade om politikens gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturpolitik

Mer i ämnet