Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Keramikern och konstnären Lisa Larson är död

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkära konstnären och keramikern Lisa Larson har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen till SVT Kulturnyheterna. Hon blev 92 år gammal.

Lisa Larsons keramikdjur är omedelbart igenkännbara, och hennes karaktäristiska stil har blivit ett av svensk formgivnings främsta kännetecken.

Larson upptäcktes av formgivaren Stig Lindberg 1954, och under de följande 26 åren blev hon en av porslintillverkarens Gustavsbergs största namn.

Hennes dekorativa djurfigurer gjorde henne snabbt till ett namn inom formgivning, och mötte stor entusiasm hos den svenska publiken.

Bland hennes många skulpturserier hör kanske ”Lilla Zoo” från 1954, ”Larsons ungar” från 1961 och ”Adventsbarn” från 1979 till de mest kända.

Lisa Larson blev 92 år gammal. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Välrepresenterad i internationella samlingar

Vid sidan av sin centrala roll som formgivare vid konstproduktionen på Gustavsberg gjorde Larson även vaser, skulpturer och skålar utanför serieproduktionen. Med tiden kom hon att anses vara en av de mest innovativa svenska keramikerna under efterkrigstiden.

Från 1980 fram till idag har Lisa Larson varit verksam som frilansande formgivare, och flera av hennes verk tillhör den offentliga konstskatten i Sverige. Lisa Larsons konst går bland annat att se på Lundbyskolan och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, på Nacka Sjukhus och på Bergshamraskolan i Solna.

1992 grundade hon Keramikstudion i Gustavsberg, och förblev dess konstnärlige ledare fram till sin död.

Lisa Larson finns även representerad på Nationalmuseum och Nordiska museet i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg samt på museer i Norge, Italien, Österrike, Tyskland och Japan.

Lisa Larson avled på måndagen i Nacka efter en tids sjukdom. Hon blev 92 år gammal.

Några av Lisa Larsons kända skulpturer. Foto: Jessica Gow

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.