Kerstin Ekman: ”Historikerna talade inte om kvinnor”

Publicerad

Kerstin Ekman har otaliga omtyckta och hyllade romaner och essäböcker bakom sig. Nu är hon aktuell med boken Tullias värld där hon ger sig i kast med romarriket och hur livet för kvinnorna tedde sig i detta antika, våldsförhärligande stormaktsvälde.

Bland alla bortglömda liv hittar Ekman skärvor av ett öde tillhörande den framstående retorikern Ciceros dotter, Tullia. Till grund för boken ligger Kerstin Ekmans intresse för de latinska skalderna som Vergilius och Ovidius.

– De talade ju verkligen om kvinnor, vilket historikerna och retorikerna inte gjorde, säger hon.

Tullias värld ger en inblick i en civilisation som utmärkte sig för att disciplinera naturen, en civilisation som tids nog gick under.

– Det gör civilisationer förr eller senare, det har dom alla gjort och kommer att göra. Vi arbetar ju ivrigt på vår undergång genom stort utnyttjande av naturresurser som inte håller i längden, säger Kerstin Ekman.

Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.