Den kinesiske skådespelaren Xu Zheng (till höger) prisades för sin roll i filmen Dying to survive på Golden Horse Awards 2018. Foto: Billy Dai/TT

Kina vill bli lika stor filmjätte som USA

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska regeringen siktar på att kunna mäta sig med USA:s filmbransch år 2035, med målet att producera 100 filmer om året för att stärka landets inflytande på filmmarknaden.

Målen sattes upp vid ett stort möte i Peking nyligen, av Wang Xiaohui, verkställande biträdande chef för Kinas centrala propagandamyndighet tillika chef över den inhemska filmbyrån.

Ska stärka Kinas självbild

Motivet är dels att försöka ta större marknadsandelar utomlands, och dels att stärka Kinas självbild och status med hjälp av filmer som innehåller ”patriotiska intriger”, det rapporterar Variety , som citerar den statligt styrda kinesiska dagstidningen Folkets Dagblad.

Dessutom etableras en etisk kommitté som ska granska innehåll, skådespelare och upphovsmakare, enligt Wang Xiaohui. En liknande kommitté upprättades för spelbranschen i fjol.

Uppsving för kinesisk filmindustri

Den kinesiska filmindustrin blomstrade 2018, med biljettintäkter på omkring 80 miljarder kronor, och internationella framgångar med filmer som Dying to survive av Wen Muye, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.