Kinesiska poliser utanför Australiens ambassad i Peking. Foto: TT

Frihetsberövad författare efterfrågar demokrati i Kina i öppet brev

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk-australiske författaren och bloggaren som sedan den 19 januari suttit i husarrest i Kina, anklagad för spionage, lämnade ett brev med instruktioner om publicering ifall han greps. Brevet innehåller uppmaningar till aktivister att verka för demokrati i Kina.

Brevet som Yang Hengjun lämnade till en vän för att publicera vid händelse av frihetsberövande skrevs redan 2011, skriver The Guardian. I brevet uppmanar han aktivister att ha fortsatt tro på Kinas demokratiska framtid och att i största möjliga mån verka för en demokratisk utveckling i landet.

Det var under en resa till Kina i förra veckan som Yang Hengjun frihetsberövades. Yang är australisk medborgare sedan millennieskiftet, men numera bosatt i USA. Förutom att han är verksam som bloggare och författare har han även arbetat som diplomat för Kinas räkning.

Stoppades på flygplatsen

Han står anklagad för att ha deltagit i ”kriminella aktiviteter som hotar Kinas nationella säkerhet”, enligt ett uttalande som gjordes av det kinesiska utrikesdepartementet förra veckan.

”Om jag släpps – kommer jag fortsätta mitt arbete. Om jag inte släpps eller om jag försvinner igen, kom då ihåg mina artiklar och låt dina barn läsa dem”, skriver Yang Hengjun vidare i brevet.

Samtidigt uppmanar han sina vänner och de som stöttar hans sak att vara försiktiga och tänka på deras egen säkerhet medan de försöker få honom frigiven.

Någon form av husarrest

Yang Hengjun stoppades från att resa från Peking till Shanghai tillsammans med sin familj den 19 januari. Han ska nu befinna sig i Peking under någon form av husarrest.

Australiens utrikesminister Marise Payne har tidigare uppgett för AP att det inte finns några bevis för att frihetsberövandet av Yang Hengjun skulle vara ett svar på att Kanada gripit en kinesisk telekom-chef – ett gripande som skedde på USA:s begäran och som Kina protesterat emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.