Australiens utrikesminister Marise Payne. Foto: TT

Kinesisk-australisk författare frihetsberövad i Kina

Publicerad

Författaren, bloggaren och den tidigare kinesiske diplomaten Yang Hengjun är frihetsberövad i Kina. Nu meddelar Kina att det beror på att han ska ha deltagit i kriminella aktiviteter som hotar Kinas nationella säkerhet.

Det var under en resa till Kina i förra veckan som Yang Hengjun frihetsberövades. Yang är australisk medborgare sedan millennieskiftet, men numera bosatt i USA.

Först ville kinesiska myndigheter inte avslöja varför han frihetsberövats och vad han i så fall skulle vara anklagad för. Men under torsdagen meddelar det kinesiska utrikesdepartementet att Yang misstänks för att ha ”deltagit i kriminella aktiviteter som hotar Kinas nationella säkerhet” – vaga anklagelser som ofta riktas mot dem som kritiserar Kinas kommunistiska parti, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Någon form av husarrest

Enligt AP kommer Australiens försvarsminister Christopher Pyne att driva på för att Yang ska behandlas rättvist och att all information om hans fall ska offentliggöras. Enligt Pyne, som befinner sig i Kinas huvudstad, hålls Yang i någon form av husarrest i Peking.

Australiens utrikesminister Marise Payne uppger för AP att det inte finns några bevis för att frihetsberövandet av Yang Hengjun skulle vara ett svar på att Kanada gripit en kinesisk telekom-chef – ett gripande som skedde på USA:s begäran och som Kina protesterat emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.