Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP photo/TT

Mike Pompeo brännmärker gripanden i Kina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo brännmärker Kinas gripande av två kanadensiska medborgare sedan det kinesiska företaget Huaweis finanschef greps i Kanada.

– Det olagliga gripandet av två kanadensiska medborgare är oacceptabelt, säger Pompeo.

Den kanadensiska före detta diplomaten Michael Kovrig samtaffärsmannen Michael Spavor utreds av kinesiska myndigheter. Degreps tidigare i veckan i Kina för att ha deltagit i aktivitetersom enligt Peking kan skada rikets säkerhet, uppger det kinesiskautrikesdepartementet.

Men många anser att Kina egentligen hämnasför Kanades gripande av Huaweichefen Meng Wanzhou i förra veckan påUSA:s begäran. Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis koppling tillföretaget Skycom som trots USA:s sanktioner misstänks ha försöktsälja utrustning till Iran.

”Vara opolitisk”

Meng Wanzhou greps i Vancouver den 1 december men släpptes mot borgen i tisdags.

Pompeo träffade Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland i Washington på fredagen. Han uppmanar Peking att omgående släppa de båda kanadensarna.

De båda utrikesministrarna enades om att hålla politiken borta ur rättsfallet, säger Freeland.

– Det viktigaste vi kan göra är att upprätthålla rättsstatsprincipen, se till att miss Mengs rätt till rättvisa processer respekteras och att den nuvarande rättsprocessen i Kanada fortsätter vara opolitisk, säger hon.

Träffade Kovrig

I Kina anser många i stället att processen mot Meng Wanzhou är en del i Washingtons handelskrig med Peking.

Under fredagen fick Kanadas ambassadör i Kina, John McCallum, ändå träffa Michael Kovrig för första gången sedan han greps och ambassadören pressar på för att även få träffa Michael Spavor.

Michael Kovrig arbetar för International Crises Group (ICG) som forskar om fredliga lösningar på globala konflikter. Michael Spavor arbetar med kulturella utbyten i den kinesiska staden Dandong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.