Huvudanklagelsen mot Wanzhou är att hon försökt dölja Huaweis kopplingar till Skycom, som försökt sälja amerikansk utrustning till Iran. Sådana affärer skulle ha brutit mot USA:s sanktioner. Foto: REUTERS/David Ryder

Huawei-chefen släppt mot mångmiljonborgen

Uppdaterad
Publicerad

Huawei-chefen Meng Wanzhou har nu släppts mot en borgen på 67 miljoner kronor. Det blev applåder och tårar i rättssalen i Vancouver när beslutet kom. Men hon måste stanna i Kanada och kommer att övervakas dygnet runt.

Meng Wanzhou, som inte bara är finanschef för Huawei, utan också dotter till företagets grundare Ren Zhengfei, anklagas för att ha mörkat Huaweis kopplingar till Skycom, som försökt sälja amerikansk utrustning till Iran och därmed brutit mot USA:s sanktioner. BBC och andra medier rapporterar nu att hon släppts mot en borgenssumma på 67 miljoner kronor.

Fotboja och övervakning

Hon ska vara bevakad i husarrest med elektronisk fotboja. Beskedet om att Meng Wanzhou kan släppas mot borgen kom efter att Kina gripit den kanadensiska ex-diplomaten Michael Kovrig, vilket tolkades som en vedergällning från Kinas sida.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Meng Wanzhou riskerar att utlämnas till USA där hon kan ställas inför rätta i en amerikansk domstol. Hon kommer att höras i rätten i februari. Det var på USA:s begäran som hon greps i Vancouver.

Starka reaktioner i Kina

Donald Trump säger sig vara beredd att ingripa i fallet som väckt starka känslor i Kina, enligt nyhetsbyråer. Kinas vice utrikesminister har kallat till sig USA:s Kinaambasssadör.

Meng Wanzhou har förnekat att hon ska ha gjort någonting fel och sagt att hon kommer att bestrida anklagelserna. Om hon anses skyldig av domstol i USA, riskerar hon upp till 30 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet