Skådespelaren Kjell Bergqvist på pressträff tidigare i år. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kjell Bergqvist samlar hundratals kändisar i upprop mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 250 kända svenskar har samlats i ett gemensamt upprop för att protestera mot Sverigedemokraternas politik. Initiativtagaren är skådespelaren Kjell Bergkvist som också startat facebookgruppen ”Vad som helst men aldrig SD”.

Kjell Bergqvist, berättar att han under flera veckor ägnat många sena kvällar och nätter åt att kontakta personer inom branschen för att tillsammans ta ett ställningstagande mot Sverigedemokraternas politik. Han skriver i en debattartikel hos Aftonbladet att uppropet handlar om partiets kulturpolitik och att de grundläggande demokratiska värderingarna är hotade.

– Det jag egentligen var ute efter från början var att samla mina kollegor men det tog ett tag innan folk vågade kliva på tåget. Det var några som gick med direkt. I och med att Lisa Nilsson klev på så öppnades dörrarna lite. Då började helt plötsligt folk höra av sig, säger han till kulturnyheterna

Vill stötta demokratin

I ett mejl till SVT skriver Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef, att flera av kändisarna hört av sig och sagt att de inte vet hur deras namn hamnat på listan, och att andra tidigare ska ha sagt att de tänker rösta på SD. Men Kjell Bergqvist menar att han varit i kontakt med alla personer som finns med på listan.

Skådespelaren, som säger att han vanligtvis inte är någon flitig facebookanvändare, är också skaparen av facebookgruppen ”Vad som helst men aldrig SD”. Gruppen, med fler än 140.000 medlemmar, har som syfte att samla alla som är emot den politik som Sverigedemokraterna presenterar. Kjell Bergqvist kritiserade partiet offentligt redan i förra valet och säger att han ville agera.

– Jag kan inte sitta stilla i båten och bara låta det här pågå.

Uppdatering: Efter publiceringen av uppropet har hockeystjärnan Börje Salming och medieprofilen Jan Scherman meddelat att de inte har godkänt att ha sina namn på listan. Mer om detta här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.