Visa alla (2)
Visa alla (2)

Klart: Babblarnas tecknare får miljonbelopp av Svenska Tecknare

Uppdaterad
Publicerad

Intresseorganisationen Svenska Tecknare beslutade under torsdagen att betala närmare en tredjedel av illustratören Ola Schuberts rättegångskostnader. I höstas dömde Arbetsdomstolen att förlaget Hatten, och därmed inte Ola Schubert, äger upphovsrätten till de färgglada figurerna Babblarna.

Det var i november förra året som Arbetsdomstolen i en enhällig dom slog fast att det är förlaget Hatten som har upphovsrätten till Babblarna i det omåttligt populära barnprogrammet med samma namn. Det efter en infekterad upphovsrättstvist rörande vem som egentligen skapat figurerna, och som utmynnat i att illustratören Ola Schubert stämdes av förlaget Hatten.

Ola Schubert, som under flera år arbetade på Hatten och som var en av de som tecknade de färgglada figurerna, dömdes till att betala rättegångskostnader på drygt 3,8 miljoner kronor.

Resultatet: 40 röstade för – 0 emot

Nu står det klart att Svenska Tecknare går in med 1,2 miljoner kronor och därmed kommer betala en tredje del av illustratören Ola Schuberts rättegångskostnader. När rösterna räknats efter torsdagens medlemsmöte hade 40 röstat för förslaget och 0 emot.

– Det var ett enhälligt beslut från Svenska Tecknares medlemmar om att sluta upp bakom den enskilda medlemmen. Det här är ett unikt fall som visar hur viktigt det är att stå upp för upphovsrätten och för det kollektiva, säger Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare, till Kulturnyheterna:

– Domen visar att det är viktigare än någonsin att ha bra och gedigna avtal för att aldrig någonsin hamna i en sådan här situation.

Kommer ni fortsätta med den här typen av stöd eller är det här ett enskilt fall?

– Just det här är ett extraordinärt och ovanligt fall bland annat eftersom kostnaderna är så omfattande. Vi får återkomma till hur vi kommer agera i framtiden, säger Josefine Engström.

Ola Schubert: Väldigt rörd

Ola Schubert säger till Kulturnyheterna att han är lättad över beslutet. De pengar han nu får från Svenska Tecknare kommer gå till att täcka hans advokatkostnader.

– Jag är väldigt rörd och det är en väldigt skön dag för jag har kämpat med det här i över två år. Man får ett väldigt stöd som visar på att jag inte gjort något fel, utan att det blivit ett konstigt domslut någonstans, säger Ola Schubert.

Samtidigt är glädjen delad, poängterar han. För domen i Arbetsdomstolen går inte att överklaga och ännu återstår närmare 2,6 miljoner kronor som ska betalas in.

– För stunden är jag jätteglad och nöjd över det här beslutet. Men sen är jag samtidigt väldigt upprörd och arg över att vi som kollektiv återigen får betala priset för en skev marknad där resursstarka företag allt för lätt kan komma undan, säger Ola Schubert. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer