Ur Kerstin Ekmans nyskrivna opera ”Jorun orm i öga”. Foto: SVT

Mycket opera i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I år satsas det på sommaropera. Opera på skäret firar 10-årsjubileum, Dalhalla satsar sig ur krisen med en storslagen Wagneropera och Vadstena-akademien har beställt en nyskriven opera med text av författaren Kerstin Ekman.

Landets popfestivaler har haft några skakiga år. Även på den klassiska sidan finns det ekonomiska problem. 2009 hade Opera på skäret en ekonomisk kris och operaverksamheten i Dalhalla har flera gånger varit nära konkurs.

10-årsjubileum

Men Opera på skäret repeterar nu sin en jubileumskonsert. Det var 10 år sedan som Sten Niclasson förverkligade sin dröm att göra om ett gammalt virkesmagasin i Kopparberg till ett operahus.

Opera på Skäret

– När man startar så är det ju ett steg i taget, och det har väl präglat de här tio åren. Det är väldigt svårt att i förhand se den här utvecklingskurvan, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare för Opera på Skäret.

För några år sedan hamnade verksamheten i en ekonomisk kris, men i år firar man alltså 10-årsjubileum. 9 augusti är det premiär på årets operauppsättning, ”Barberaren i Sevilla”.

Nytt verk av Ekman

Vadstena-akademien har funnits betydligt längre, snart 50 år. Från början med en relativt skraltig ekonomi är akademien idag en stabil verksamhet. Så stabil att man i år slog på stort och beställde ett helt nytt verk med text av Kerstin Ekman och musik av Marie Samuelsson.

Webbexklusivt: En längre intervju med Kerstin Ekman där hon berättar om sin inspiration från den poetiska Eddan finns här.

Reporter i inslaget: Ditte Hammar/Anna Lennström

Foto: Mikko Lindskog

Klippning: Mikael Eriksson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Opera på Skäret

Mer i ämnet