Tvist kring Pippi Långstrumps populära sång är löst. Foto: SVT/TT

Astrid Lindgrens ättlingar vinner tvist om tysk Pippi-sång

Publicerad

Den tyska versionen av den välkända låten ”Här kommer Pippi Långstrump” är grunden till konflikten som avgjorts i domstol. Nu står det klart att Astrid Lindgrens ättlingar vunnit kampen om låtens rättigheter.

Den svenska tv-serien om Pippi dubbades till tyska för 50 år sedan. Då kom också den tyska versionen av sången som ligger till grund för tvisten.

Det var nämligen inte bara texten till originalmusiken som Jan Johansson gjort, även låtens text och melodi förändrades. Sedan dess har ett tyskt musikförlag sagt sig ha rätten till versionen vilket Lindgren Company satt sig emot.

Lindgrens ättlingar får rätt

Under veckan publicerades domen från en domstol i tyska Hamburg som kommit fram till att Astrid Lindgrens ättlingar får rätt. Det tyska förlaget ska betala skadestånd och dela med sig av intäkterna som dragits in genom musiken, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

Samtidigt har båda parter betonat vikten av att tyska barn ska kunna få ta del av sången även i framtiden, skriver tyska Der Spiegel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.