Ai Weiwei utanför sin atelje idag. Foto: Scanpix

Ai Weiwei får avslag på stämningsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären stämde skattemyndigheten efter att ha blivit ålagd ”straffavgift” på 15 miljoner yuan, motsvarande 16 miljoner svenska kronor.

 Idag avslogs Ai Weiweis stämningsansökan av en domstol i Beijing.

– Dagens domstolsbeslut innebär att sextio år efter det att vår nation grundats så saknar vi fortfarande ett grundläggande rättssystem. Sanningen respekteras inte, och skattebetalare och medborgare saknar helt rättigheter att försvara sig, sa Ai Weiwei till journalister som samlats utanför hans ateljé efter domstolens beslut, där han befann sig då polisen förbjudit honom från att vara på plats på domstolen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Vi har förlorat den här processen, men vi tror att våra insatser kan ses som en symbolhandling och ett uppvaknande för det medborgerliga medvetandet. Vi erkänner inte domens legalitet, säger Ai WeiWeis advokat Pu Zhijang till AP.

Ai Weiwei är internationellt känd och erkänd för sin konst, men också för att frispråkigt kritisera den kinesiska staten, något han fått sona för. Förra året greps han och hölls i förvar i tre månader innan han släpptes. De skyhöga straffavgifterna från skattemyndigheten ses av Ai Weiwei och hans supportar som ett sätt att hämnas för hans aktivism från officiellt håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ai Weiwei

Mer i ämnet