Den anonyma gatukonstnären Banksy är inte konservativ Foto: Banksy

Banksy skänker konst till dem som röstar mot May

Publicerad

Den hemlighetsfulla gatukonstnären Banksys politiska hemvist är inte så hemlig efter det senaste inlägget på konstnärens webbsida.

Väljare i flera valdistrikt erbjuds ett verk av Banksy om de på valdagen skickar en bild på sin valsedel som bevis på att de röstat mot de konservativa.

Uppmaningen lades upp på Banksys webbsida i helgen och lyder som följer: ”Skicka in en bild på din röstsedel på valdagen som visar att du röstat mot den konservativa kandidaten, så får du en gratisgåva med posten”.

Motivet är Banksys kända ”Flicka med ballong”. Den här gången med en Union Jack-ballong.

LÄS MER: Banksy öppnar hotell vid Israels mur

Inte värt något

Längre ner på sidan, under rubriken ”Advokatens notering”, står i liten stil att konstverket är en souvenir som är del av valkampanjen och inte alls menat att påverka valet, att det saknar värde och inte får säljas vidare.

Men uppmaningen kanske ändå bryter mot den brittiska vallagen, skriver BBC. Det är brottsligt både att uppmana en väljare att visa sin valsedel efter att man kryssat i sin kandidat och att erbjuda pengar eller gåvor för att få någon att rösta på ett specifikt sätt.

BBC har pratat med polisen i Somerset som dock inte fått några klagomål.

LÄS MER: Forskare kan ha avslöjat Banksy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.