Foto: SVT / Mia GröndahlVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kontrovers kring Falkholts muralmålning löst

Uppdaterad
Publicerad

Carolina Falkholts konst har det senaste året skapat debatt på flera ställen i Sverige. Nu även i Simrishamn där Österlens museum beställt en muralmålning av konstnären.

Sedan i fredags har konstnären Carolina Falkholt spenderat merparten av sin tid i en skylift i Simrishamn.

Men i morse, efter att ha signerat fasadmålningen ”Armlängds avstånd” på Österlens museum, kunde hon kliva ur den.

”Hörde att någon var upprörd”

Att målningen igår hotades att målas över av fastighetsägarna visste hon knappt om.

– Jag hörde att det var någon som var upprörd och som tydligen tyckte sig ha sett en fitta på väggen och ville måla över den, men jag var mest uppe i skyliften, säger Carolina Falkholt till Kulturnyheterna.

Ett missförstånd

Men det rörde sig om ett missförstånd, menar Frans Mårtensson, en av ägarna till fastigheten intill museet som målningen nu pryder. Det var hans kollega – som Kulturnyhetera inte lyckats nå – som varit upprörd över motivet.

– Men han såg inte helheten, säger Frans Mårtenson till Kulturnyheterna.

Inte samma som i  bygglovet

Han menar att kontroversen främst handlar om att målningen inte alls ser ut som den skiss som presenterades i bygglovsansökan. Men efter ett möte i morse med kommunen och museet löstes frågan.

– Det är ju vår vägg och vi måste kunna stå för den, säger Frans Mårtensson, men nu är det löst, det är ingen fara.

I bildspelet ovan kan man se både skissen från bygglovsansökan och hur den faktiska målningen växer fram.

Feministiskt driv

I sin konst, som har ett starkt feministiskt driv, återkommer Carolina Falkholt ofta till abstrakta vaginor som motiv. Och hon är van vid att hennes alster skapar rabalder.

I vintras övervägde en skola i Nyköping att måla över verket de beställt och i Umeå en blev hon överfallen av en förbipasserande man när hon stod och målade på uppdrag av Kulturhuvudstaden.

– Men här i Simrishamn är motivet en ryggtavla och uppsträckta händer, säger Carolina Falkholt och låter lite uppgiven.

På frågan hur hon ser på att hennes konst ofta hotas berättar hon att hennes bakgrund som graffitimålare spelar in och hjälper till.

– Därifrån har jag ju med mig att målningar man gör tvättas bort och har kort livslängd. Men nu, i en konstkontext är det oa cceptabelt med den sortens censurerande beteende.

Armlängds avstånd

Att målningen heter ”Armlängds avstånd” är ingen slump.

– Det är viktigt att politiker och myndigheter håller sig borta från kulturens innehåll och låter konstnärer vara i fred i skapandeprocessen. Armlängds avstånd är en fin princip och jag jobbar för att uppmärksamma den, säger hon och tillägger.

– Armlängs avstånd kan också handla om avståndet till väggen eller sprayburken i min hand.

Målar skolor i Albanien

I morgon invigs hennes verk på Österlens museum i Simrishamn. Falkholts nästa projekt är ytterligare sex stora fasadmålningar i Uppsala. Efter det ska hon tillbaka till staden Durrës i Albanien där hon tidigare gjort en skyliftmålning på en förskola.

– Det är fantastiskt där. Det finns massor av nedgångna gamla Sovjet-byggnader och jag har kvar en massa färg där nere sedan det förra projektet, säger Carolina Falkholt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer