Foto: Svt

SD politiker vill kasta konstnär i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Carolina Falkholts målningar av vaginor i skolan fick i tisdags ett oväntat utrymme i riksdagsdebatten. ”Konstnären borde slängas i fängelse” sa Sverigedemokraternas riksdagsledamot.

Det var under tisdagens riksdagsdebatt som Sverigedemokraternas riksdagsledamot i kulturutskottet Margareta Larsson (SD) argumenterade för att konstnärer som målar vaginor på skolor borde kastas i fängelse.

Konstnären Carolina Falkholt, som under senare fått stor uppmärksamhet för att just målat vaginor på en skola i Halmstad och en i Nyköping, förstod direkt att det var henne som riksdagsledamoten från Sverigedemokraterna menade.

Vaginakonstnären Falkholt

– Det är väl något jag annars skulle ha vanligtvist skrattat åt om det inte var så att Sverigedemokraterna hade 10 procent av rösterna vilket gör att det blir ett allvarligt hot mot kulturen, säger konstnären Carolina Falkholt.

Motreaktion

Margareta Larssons (SD) uttalande fick direkt mothugg av Lars Ohly (V) som frångick sitt ordinarie manus för att svara Margareta Larsson och menade att den konst- och kultursynen hörde hemma i 30-talets Tyskland. ”Jag tycker att det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag”, sa Lars Ohly.

Konstnären Carolina Falkholt ser uttalandet som hot mot den fria konsten och kulturen.

– Det handlar om mandat i riksdagen och om Sverigedemokraterna får många röster så innebär ju det att synen på konst och kultur, där dom alltså vill gå in och styra vad som får visas eller inte, det är ju ett hot mot konsten och kulturen som ska vara fri. Det är inte upp till politiker att besluta vad som ska visas eller inte, konstnären Carolina Falkholt.

Provokativ konst

Konstnären Carolina Falkholt har fått stor uppmärksamhet för sin grafittikonst som ofta föreställer könsorgan. Hennes konst har kritiserats för att vara provokativ och hon har blivit utslängd från Bengtgårdens skola i Bengtsfors för att hon hade en kavaj där det stod ”Min jävla fitta” på ryggen, vilket också var namnet på en av hennes utställningar. Rektorn ställde ett ultimatum, ta av dig kavajen eller lämna skolan vilket fick Carolina Falkholt att välja att lämna skolan och behålla kavajen på.

– Jag kan förstå upprördheten och det är väl också en del av konstverket, att bli upprörd och att uppröras, att röra upp sitt seende och sina känslor för att skapa en utvecklad blick. Den här målningen är ju många saker, bland annat en feministisk kamp och det går att göra många olika läsningar och det är det som är det fantastiska med konst att det inbjuder till så många olika sorters blickar och tid satt tänka kring vad det representerar, säger Carolina Falkholt.

SD inte bakom uttalandet

Enligt Martin Kinnunen som är pressansvarig hos Sverigedemokraternas ställer sig partiet inte bakom riksdagsledamoten Margareta Larssons uttalande.

– Det här var inget vi kände till att hon skulle säga och det är inget vi ställer sig bakom, säger Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaginakonstnären Falkholt

Mer i ämnet