Foto: SVT Visa alla (4)
Visa alla (4)

Hål hackat genom vaginakonsten i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen blev konstnären Carolina Falkholt angripen av en man när hon stod och målade i centrala Umeå. Dagen därpå kunde hon slutföra arbetet – för att sedan låta målningen förstöras.

Runt halv fem på fredagskvällen började en man iförd skyddskläder att hacka sig igenom konstnären Carolina Falkholts verk ”Utopi”, som föreställer en vagina. Verket består av en målad isvägg i centrala Umeå, och förstörelsen dokumenterades av konstnären själv på hennes instagramkonto.

– Det är en del av verket, ett performance. En man hackar sig igenom fittan. Det står även för attacken på kvinnan i det offentliga rummet, förklarar Carolina Falkholt för Kulturnyheterna.

”Undrar varför kvinnor våldtas”

Flera förbipasserande blev upprörda. Några försökte stoppa mannen med hackan och flera frågade konstnären varför.

– Då säger jag att jag också undrar varför kvinnor våldtas, och varför det handlar om vilka kläder de har på sig.

Beställt av Umeå 2014

Carolina Falkholt färdigställde ismålningen tidigare i dag, i sällskap av en säkerhetsvakt. Hon har gjort en polisanmälan efter att hon igår blev knuffad av en man som misstog henne för olaglig graffittimålare.

– I dag känns det ju lite bättre, men igår var det ju väldigt jobbigt, säger Falkholt.

Konstnärens vaginakonstverk är beställt av Umeå 2014, för invigningen av kulturhuvudstadsåret. Att hon behövde ha en säkerhetsvakt med sig i dag tycker hon känns förfärligt.

– Det här ska inte kunna hända, det är fruktansvärt det som har hänt. Det är helt oacceptabelt att en människa ska bli attackerad på gatan överhuvudtaget, någonstans, någonsin, säger Carolina Falkholt.

Stärkt bevakning

Dan Vähä, administrativ chef för Umeå 2014, säger också att attacken är oacceptabel.

Ska det inte finnas så mycket säkerhet att en konstnär anlitad av Umeå kulturhuvudstad ska kunna arbeta ostört?

– Ja, det är ju självklart och det brukar ju i de flesta fall gå bra. Vi stärkte upp bevakning med henne också, och det gör vi nu också så att hon kan göra färdigt sitt konstverk. Men i alla normala fall skall ska man ju kunna jobba ostört, faktiskt. Det är ju en grundförutsättning, säger Dan Vähä.

”Vi hade skyltar”

Är det konstnärens uppgift att informera omgivningen om att man står och arbetar för kulturhuvudstaden eller är det ert ansvar?
– Vi hade skyltar runt omkring objektet, att det var för Kulturhuvudstaden. Det är väldigt tydligt på alla konstnärliga gestaltningar att det är Umeå 2014-arrangemang, så ser det ut i hela staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaginakonstnären Falkholt

Mer i ämnet