Foto: Daniel Marklund/SVT. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Vaginakonstnär målar färdigt med beskydd

Uppdaterad
Publicerad

Igår blev konstnären Carolina Falkholt angripen av en man när hon stod och målade i centrala Umeå. I dag kunde hon slutföra arbetet. Men hon gjorde det med säkerhetsvakt.

– I dag känns det ju lite bättre, men igår var det ju väldigt jobbigt. Nu är jag tillbaka vid väggen och fokuserar på att bli klar, säger Carolina Falkholt.

Hon berättar att hon har gjort en polisanmälan efter att hon igår blev knuffad av en man som misstog henne för olaglig graffittimålare.

Nu målar konstnären klart sitt vaginakonstverk, beställt av Umeå 2014 för invigningen av kulturhuvudstadsåret. Och hon gör det med en säkerhetsvakt.

– Det här ska inte kunna hända, det är fruktansvärt det som har hänt. Det är helt oacceptabelt att en människa ska bli attackerad på gatan överhuvudtaget, någonstans, någonsin, säger Carolina Falkholt.

Stärkt bevakning

Dan Vähä, administrativ chef för Umeå 2014, säger också att attacken är oacceptabel.

Ska det inte finnas så mycket säkerhet att en konstnär anlitad av Umeå kulturhuvudstad ska kunna arbeta ostört?

– Ja, det är ju självklart och det brukar ju i de flesta fall gå bra. Vi stärkte upp bevakning med henne också, och det gör vi nu också så att hon kan göra färdigt sitt konstverk. Men i alla normala fall skall ska man ju kunna jobba ostört, faktiskt. Det är ju en grundförutsättning, säger Dan Vähä. 

”Vi hade skyltar”

Är det konstnärens uppgift att informera omgivningen om att man står och arbetar för kulturhuvudstaden eller är det ert ansvar?

–  Vi hade skyltar runt omkring objektet, att det var för Kulturhuvudstaden. Det fanns runt omkring objektet. Det är väldigt tydligt på alla konstnärliga gestaltningar att det är Umeå 2014-arrangemang, så ser det ut i hela staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaginakonstnären Falkholt

Mer i ämnet